Замјеник предсједавајуће Савјета министара

Кошарац: Лагумџија изнио лични став у жељи да се додвори западним менторима

  • Извор: СРНА
  • 23.01.2024. 18:15

Амбасадора БиХ при Сталној мисији УН Златко Лагумџија је у своје име у УН потписао неко саопштење о дешавањима у Украјини у жељи да се додвори западним менторима, изјавио је Срни замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.

Кошарац је напоменуо да је Лагумџија пред УН наступио као појединац, никако у име БиХ, јер није имао одобрење Предсједништва БиХ да се сврстава ни на једну страну приликом расправе о дешавањима у Украјини.

Он је подсјетио да је, према Уставу БиХ, Предсједништво БиХ креатор спољне политике земље, а дужност амбасадора је да проводе договорену и усаглашену политику.

"Дакле, Лагумџија је у УН изнио лични став и у лично име је потписао неко саопштење, у жељи да се додвори западним менторима који шире малигни утицај и антируску хистерију у БиХ", истакао је он.

Кошарац је напоменуо да то дефинитивно није став БиХ, јер се без Републике Српске ниједна одлука не може донијети у име БиХ.

"Додатни парадокс је што се, колико ми је познато, говори о ставу владе БиХ, а да при томе БиХ нема владу", указао је Кошарац.

Када су у питању дешавања у Украјини, навео је Кошарац, Република Српска и њено политичко руководство, као и представници на заједничком нивоу, од почетка се залажу за неутралан став и позивају на мир.

"Нажалост, Лагумџија није изолован примјер, будући да смо у претходном периоду били свједоци да су поједини амбасадори из бошњачког народа у бројним случајевима иступали самостално и без става Предсједништва БиХ, кршећи Устав сопствене земље", констатовао је Кошарац.

Амбасадор БиХ при Сталној мисији УН Златко Лагумџија није имао одобрење Предсједништва БиХ да се на засједању УН сврстава ни на једну страну приликом расправе о дешавањима у Украјини, али је ипак јуче у име БиХ потписао саопштење којим се позива Русија "да прекине агресорски рат и повуче своје трупе из Украјине".

Лагумџија је то урадио и лично име и без сагласности Предсједништва БиХ, у чијој је надлежности спољна политика.


Пратите нас и путем Вибера

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: 1992 (16+)

    ''Серија: 1992 (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 00:05 Ноћни програм

    Ноћни програм