Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara

Košarac: Lagumdžija iznio lični stav u želji da se dodvori zapadnim mentorima

  • Izvor: SRNA
  • 23.01.2024. 18:15

Ambasadora BiH pri Stalnoj misiji UN Zlatko Lagumdžija je u svoje ime u UN potpisao neko saopštenje o dešavanjima u Ukrajini u želji da se dodvori zapadnim mentorima, izjavio je Srni zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Košarac je napomenuo da je Lagumdžija pred UN nastupio kao pojedinac, nikako u ime BiH, jer nije imao odobrenje Predsjedništva BiH da se svrstava ni na jednu stranu prilikom rasprave o dešavanjima u Ukrajini.

On je podsjetio da je, prema Ustavu BiH, Predsjedništvo BiH kreator spoljne politike zemlje, a dužnost ambasadora je da provode dogovorenu i usaglašenu politiku.

"Dakle, Lagumdžija je u UN iznio lični stav i u lično ime je potpisao neko saopštenje, u želji da se dodvori zapadnim mentorima koji šire maligni uticaj i antirusku histeriju u BiH", istakao je on.

Košarac je napomenuo da to definitivno nije stav BiH, jer se bez Republike Srpske nijedna odluka ne može donijeti u ime BiH.

"Dodatni paradoks je što se, koliko mi je poznato, govori o stavu vlade BiH, a da pri tome BiH nema vladu", ukazao je Košarac.

Kada su u pitanju dešavanja u Ukrajini, naveo je Košarac, Republika Srpska i njeno političko rukovodstvo, kao i predstavnici na zajedničkom nivou, od početka se zalažu za neutralan stav i pozivaju na mir.

"Nažalost, Lagumdžija nije izolovan primjer, budući da smo u prethodnom periodu bili svjedoci da su pojedini ambasadori iz bošnjačkog naroda u brojnim slučajevima istupali samostalno i bez stava Predsjedništva BiH, kršeći Ustav sopstvene zemlje", konstatovao je Košarac.

Ambasador BiH pri Stalnoj misiji UN Zlatko Lagumdžija nije imao odobrenje Predsjedništva BiH da se na zasjedanju UN svrstava ni na jednu stranu prilikom rasprave o dešavanjima u Ukrajini, ali je ipak juče u ime BiH potpisao saopštenje kojim se poziva Rusija "da prekine agresorski rat i povuče svoje trupe iz Ukrajine".

Lagumdžija je to uradio i lično ime i bez saglasnosti Predsjedništva BiH, u čijoj je nadležnosti spoljna politika.


Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: