Замјеник предсједавајуће Савјета министара

Кошарац: Искорак на европском путу не би био могућ без Српске, застој настао у ФБиХ

  • Извор: АТВ
  • 19.08.2024. 16:00

Замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац оцијенио је да искорак на европском путу не би био могућ без Републике Српске која је у овом процесу конструктиван партнер, док је застој настао због политичких односа у Федерацији БиХ.

- Питања у вези са усвајањем реформске агенде за План раста и наставак ЕУ пута не треба постављати институцијама Српске, нити њеним представницима на заједничком нивоу. Евидентно је да је европски пут Српске и БиХ заустављен због политичких односа у ФБиХ. Српска је на темељу уставних надлежности и механизма координације активно учествовала у свим процесима и дала више него конструктиван допринос ЕУ интеграцијама. Подсјетићу да је СНСД инсистирао на томе да у пакету реализујемо 14 кључних приоритета из Мишљења ЕК. То је био дио плана деескалације политичких односа како бисмо убрзали европско кретање - навео је Кошарац на "Инстаграму".

Како он додаје, исто је са реформском агендом за План раста.

- Српска је изнијела јасне ставове и коментаре у вези са мјерама из реформске агенде, поштујући уставне надлежности и механизам координације, те обезбјеђујући пуну видљивост Српске у процесу ЕУ интеграција. Застој је настао због политичких односа у ФБиХ. Тако је политички фер и оправдано рећи да је ФБиХ блокирала исплату прве транше из Плана раста. То је изузетно лоша политика и порука, јер нас политички проблеми у ФБиХ доводе у ситуацију да будемо једина земља на Западном Балкану која је изолована од коришћења средстава из Плана раста - додаје Кошарац.

Наводи да упркос чињеници да је застој проузрокован у ФБиХ, поједини странци и даље користе погрешне и тенденциозне наративе како би за то окривили политике институција Српске.

- То је ван сваке памети и апсолутно неприхватљиво. Дискутабилна је и позиција Делегације ЕУ у БиХ, која је врло често политички условљавала Српску. С друге стране, до сада их нисмо чули да су јасно рекли да су проблем и застој проузроковани у ФБиХ. Такође, стиче се утисак да су престали да заговарају затварање ОХР-а и одлазак странаца из институција у БиХ - напомиње он.

Каже, да постоје одређени политички напори дијела ФБиХ да, у спрези са дијелом западног фактора, проблематизује и оспорава дефинисани механизам координације.

- Нисмо наивни. Механизам координације се не може, нити ће се мијењати, јер Српска неће дати сагласност на то. Искорак на ЕУ путу не би био могућ без Републике Српске. Ми смо конструктиван партнер европском путу и остајемо посвећени томе, уз поштовање уставних надлежности и механизма координације - закључује Кошарац.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

    'Чаролије Републике Српске (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.