Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara

Košarac: Iskorak na evropskom putu ne bi bio moguć bez Srpske, zastoj nastao u FBiH

  • Izvor: ATV
  • 19.08.2024. 16:00

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac ocijenio je da iskorak na evropskom putu ne bi bio moguć bez Republike Srpske koja je u ovom procesu konstruktivan partner, dok je zastoj nastao zbog političkih odnosa u Federaciji BiH.

- Pitanja u vezi sa usvajanjem reformske agende za Plan rasta i nastavak ЕU puta ne treba postavljati institucijama Srpske, niti njenim predstavnicima na zajedničkom nivou. Еvidentno je da je evropski put Srpske i BiH zaustavljen zbog političkih odnosa u FBiH. Srpska je na temelju ustavnih nadležnosti i mehanizma koordinacije aktivno učestvovala u svim procesima i dala više nego konstruktivan doprinos ЕU integracijama. Podsjetiću da je SNSD insistirao na tome da u paketu realizujemo 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja ЕK. To je bio dio plana deeskalacije političkih odnosa kako bismo ubrzali evropsko kretanje - naveo je Košarac na "Instagramu".

Kako on dodaje, isto je sa reformskom agendom za Plan rasta.

- Srpska je iznijela jasne stavove i komentare u vezi sa mjerama iz reformske agende, poštujući ustavne nadležnosti i mehanizam koordinacije, te obezbjeđujući punu vidljivost Srpske u procesu ЕU integracija. Zastoj je nastao zbog političkih odnosa u FBiH. Tako je politički fer i opravdano reći da je FBiH blokirala isplatu prve tranše iz Plana rasta. To je izuzetno loša politika i poruka, jer nas politički problemi u FBiH dovode u situaciju da budemo jedina zemlja na Zapadnom Balkanu koja je izolovana od korišćenja sredstava iz Plana rasta - dodaje Košarac.

Navodi da uprkos činjenici da je zastoj prouzrokovan u FBiH, pojedini stranci i dalje koriste pogrešne i tendenciozne narative kako bi za to okrivili politike institucija Srpske.

- To je van svake pameti i apsolutno neprihvatljivo. Diskutabilna je i pozicija Delegacije ЕU u BiH, koja je vrlo često politički uslovljavala Srpsku. S druge strane, do sada ih nismo čuli da su jasno rekli da su problem i zastoj prouzrokovani u FBiH. Takođe, stiče se utisak da su prestali da zagovaraju zatvaranje OHR-a i odlazak stranaca iz institucija u BiH - napominje on.

Kaže, da postoje određeni politički napori dijela FBiH da, u sprezi sa dijelom zapadnog faktora, problematizuje i osporava definisani mehanizam koordinacije.

- Nismo naivni. Mehanizam koordinacije se ne može, niti će se mijenjati, jer Srpska neće dati saglasnost na to. Iskorak na ЕU putu ne bi bio moguć bez Republike Srpske. Mi smo konstruktivan partner evropskom putu i ostajemo posvećeni tome, uz poštovanje ustavnih nadležnosti i mehanizma koordinacije - zaključuje Košarac.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Čarolije Republike Srpske (R)

    'Čarolije Republike Srpske (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:43 Sport

    Pregled najvažnijih dnevnih sportskih dešavanja i informacija iz zemlje, regiona i svijeta.