Замјеник предсједавајућег Савјета министара

Кошарац: Фијаско мисије при УН показује бесмисао Златка Лагумџије

  • Извор: СРНА
  • 16.06.2024. 12:06

Амбасадор БиХ при УН Златко Лагумџија доживио је фијаско у УН јер се, умјесто користи за све грађане, одлучио да узрокује штету српском народу, крши законе и Устав БиХ, злоупотријеби положај и узурпира институције, рекао је Срни замјеник предсједавајуће Савјета министара Сташа Кошарац.

Коментаришући фијаско Мисије БиХ у УН-у, која није успјела да обезбиједи подршку за избор БиХ међу 18 чланица Економског и социјалног савјета УН /ЕКОСОК/, Кошарац је истакао да то показује сав бесмисао Лагумџије у Њујорку.

- О значају овог савјета говори чињеница да обухвата око 70 одсто активности УН и наравно да Лагумџија ову информацију крије као змија ноге, па смо о његовим најновијим дипломатским "бравурама" упознати путем медија - навео је Кошарац који је и министар спољне трговине и економских односа у Савјету министара.

Као разлог за овај фијаско, Кошарац је истакао то што је Лагумџија сву енергију усмјерио на лобирање и тражење спонзора за срамну резолуцију о Сребреници, што је утицало на то да БиХ остане изван ЕКОСОК-а.

- На крају није успио ни у чему. Срамна резолуција није прошла онако како се Лагумџија потајно надао. Није добила подршку 2/3 свјетске популације, а БиХ је остала изван ЕКОСОК-а - истакао је Кошарац.

Кошарац каже да Лагумџија није успио ни да обезбиједи чланство БиХ у ЕКОСОК-у, а ни резолуција о Сребреници није прошла онако како су се надали бошњачки политичари.

Према његовим ријечима, Лагумџија није нашао за сходно да се посвети залагању за чланство БиХ у организацији, која је након Савјета безбједности најважније тијело УН, а није га занимало ни то што су сва три члана Предсједништва БиХ подржала покушај учлањења БиХ у ЕКОСОК.

- Једино у чему је Лагумџија успио јесте да обезбиједи још један више него оправдан разлог за његову смјену - закључио је Кошарац.

Мисија БиХ у УН доживјела је фијаско јер није успјела да обезбиједи подршку за избор БиХ међу 18 чланица УН-овог Економског и социјалног савјета /ЕКОСОК/, а ову информацију није ни објавила, навео је загребачки Вечерњи лист издање за БиХ.

Предсједник ЕКОСОК-а Паула Нарваез објавила је да је 18 земаља, међу којима није БиХ, изабрано у сазив ове организације, која је након Савјета безбједности, најважније тијело УН.

БиХ су, према писању овог листа, избацили Азербејџан и Јерменија, који су добили подршку 148 земаља, док је за БиХ гласало тек 76 земаља.

Покушај укључења БиХ у ЕКОСОК УН подржала су сва три члана Предсједништва БиХ, а процјена је да је чланство БиХ у ЕКОСОК-у постало колатерална штета недавних подизања напетости у земљи након подјела због доношења у УН резолуције о Сребреници, наводи се у тексту. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:45 Ноћни програм

    Ноћни програм