Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara

Košarac: Fijasko misije pri UN pokazuje besmisao Zlatka Lagumdžije

  • Izvor: SRNA
  • 16.06.2024. 12:06

Ambasador BiH pri UN Zlatko Lagumdžija doživio je fijasko u UN jer se, umjesto koristi za sve građane, odlučio da uzrokuje štetu srpskom narodu, krši zakone i Ustav BiH, zloupotrijebi položaj i uzurpira institucije, rekao je Srni zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac.

Komentarišući fijasko Misije BiH u UN-u, koja nije uspjela da obezbijedi podršku za izbor BiH među 18 članica Еkonomskog i socijalnog savjeta UN /ЕKOSOK/, Košarac je istakao da to pokazuje sav besmisao Lagumdžije u Njujorku.

- O značaju ovog savjeta govori činjenica da obuhvata oko 70 odsto aktivnosti UN i naravno da Lagumdžija ovu informaciju krije kao zmija noge, pa smo o njegovim najnovijim diplomatskim "bravurama" upoznati putem medija - naveo je Košarac koji je i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Kao razlog za ovaj fijasko, Košarac je istakao to što je Lagumdžija svu energiju usmjerio na lobiranje i traženje sponzora za sramnu rezoluciju o Srebrenici, što je uticalo na to da BiH ostane izvan ЕKOSOK-a.

- Na kraju nije uspio ni u čemu. Sramna rezolucija nije prošla onako kako se Lagumdžija potajno nadao. Nije dobila podršku 2/3 svjetske populacije, a BiH je ostala izvan ЕKOSOK-a - istakao je Košarac.

Košarac kaže da Lagumdžija nije uspio ni da obezbijedi članstvo BiH u ЕKOSOK-u, a ni rezolucija o Srebrenici nije prošla onako kako su se nadali bošnjački političari.

Prema njegovim riječima, Lagumdžija nije našao za shodno da se posveti zalaganju za članstvo BiH u organizaciji, koja je nakon Savjeta bezbjednosti najvažnije tijelo UN, a nije ga zanimalo ni to što su sva tri člana Predsjedništva BiH podržala pokušaj učlanjenja BiH u ЕKOSOK.

- Jedino u čemu je Lagumdžija uspio jeste da obezbijedi još jedan više nego opravdan razlog za njegovu smjenu - zaključio je Košarac.

Misija BiH u UN doživjela je fijasko jer nije uspjela da obezbijedi podršku za izbor BiH među 18 članica UN-ovog Еkonomskog i socijalnog savjeta /ЕKOSOK/, a ovu informaciju nije ni objavila, naveo je zagrebački Večernji list izdanje za BiH.

Predsjednik ЕKOSOK-a Paula Narvaez objavila je da je 18 zemalja, među kojima nije BiH, izabrano u saziv ove organizacije, koja je nakon Savjeta bezbjednosti, najvažnije tijelo UN.

BiH su, prema pisanju ovog lista, izbacili Azerbejdžan i Jermenija, koji su dobili podršku 148 zemalja, dok je za BiH glasalo tek 76 zemalja.

Pokušaj uključenja BiH u ЕKOSOK UN podržala su sva tri člana Predsjedništva BiH, a procjena je da je članstvo BiH u ЕKOSOK-u postalo kolateralna šteta nedavnih podizanja napetosti u zemlji nakon podjela zbog donošenja u UN rezolucije o Srebrenici, navodi se u tekstu. 

Pratite nas i putem Vibera