Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH

Košarac: Bosić i Šarović perfidno koriste priču o poskupljenju goriva

  • 12.06.2018. 14:09

Predsjedavajući Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Staša Košarac izjavio je da visoki funkcioneri SDS-a Mladen Bosić i Mirko Šarović "perfidno i licemjerno koriste priču u vezi sa poskupljenjem goriva za prikupljanje jeftinih političkih poena".

"Građani Republike Srpske treba da znaju da SDS nije bio protiv izmjena Zakona o akcizama, već je tražio da se u taj zakon ugradi klauzula o 'plavom dizelu' za poljoprivrednike. Da je ta klauzula bila ugrađena u zakon, SDS bi glasao za izmjene Zakona o akcizama", istakao je Košarac. 

On je u izjavi Srni naglasio da su Bosić i Šarović više od tri godine koristili svoje pozicije u zajedničkim institucijama kako bi "nanijeli što veću političku i ekonomsku štetu Republici Srpskoj". 

"Priča o izmjenama Zakona o akcizama nije izuzetak. Namjera SDS-a bila je da na bilo koji način, uključujući i odbijanje izmjena Zakona o akcizama, zaustave realizaciju razvojnih i infrastrukturnih projekata u Republici Srpskoj. Istovremeno, prijedlogom da se u taj zakon ugradi klauzula o 'plavom dizelu' željeli su da dio sredstava od akciza stave pod svoju kontrolu i dijele onako kako njima odgovara. Osim toga, 'plavi dizel' je u nadležnosti entiteta i godinama ga koriste poljoprivrednici u Republici Srpskoj", upozorio je Košarac. 

On je ocijenio tragikomičnom izjavu ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Mirka Šarovića da su "cijene goriva u isključivoj nadležnosti entiteta". 

"Šarović se godinama bori da prenese što više nadležnosti na nivo BiH, a sada bi perfidno i licemjerno da opere ruke od poskupljenja goriva i da 'vruć krompir' gurne u ruke entitetskih vlada. Nesporna je činjenica da su entiteti nadležni za ovo pitanje i sigurno je da će Vlada Republike Srpske uraditi sve da zaštiti svoje građane", naglasio je Košarac. 

On smatra da usvajanje izmjena Zakona o akcizama nije direktno uticalo na povećanje cijene goriva u BiH. 

"Ključni razlog poskupljenja su aktuelni politički i trgovinski ratovi, koji se vode na globalnom nivou i koji dovode do nestabilnosti na tržištu nafte. Na to niko u ovoj zemlji ne može da utiče, ali se može tražiti od distributera da zaustave divljanje cijena i da na svaku stabilizaciju tog tržišta odgovore vraćanjem cijena na nivo prije poskupljenja", zaključio je Košarac.

Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм