Замјеник предсједавајућег СМ

Кошарац: БиХ нема дан државности

  • Извор: СРНА
  • 24.11.2023. 14:58

Замјеник предсједавајућег Савјета министара Сташа Кошарац изјавио је да континуирани фалсификати о 25. новембру као такозваном дану државности БиХ никада неће постати реалност, нити истина, те да је намјера да се 25. новембар обиљежи у Бањалуци класична политичка провокација.

"БиХ нема дан државности. Не постоји ниједна одлука релевантних институција којом је то дефинисано, нити ће, да будемо потпуно отворени и јасни", истакао је он.

Кошарац је подсјетио да је БиХ настала 21. новембра у Дејтону, односно потписивањем Дејтонског споразума 14. децембра 1995. у Паризу. Дефинисана је као државна заједница два ентитета и три конститутивна народа.

Српска је, додао је он, настала 9. јануара 1992. године, а потписивањем Дејтонског споразума Српској је потврђено међународно признање.

"Намјера да се 25. новембар обиљежи у Бањалуци класична је политичка провокација. То нам потврђује да постоје политичке структуре из ФБиХ које су моделиране и инструисане од дијела међународне заједнице да праве одређену врсту конфликта у Српској. То је недопустиво! Ако сарајевска полиција забрањује скупове подршке легитимним представницима институција Српске пред Судом БиХ, онда и институције Српске имају легитимно право да, у складу са безбједносним процјенама, забране скупове поводом 25. новембра у Бањалуци", поручио је Кошарац на друштвеној мрежи "Инстаграм".


Мајка и дијете се отровали угљен моноксидом

Мајка и дијете се отровали угљен моноксидом

Он је навео да Република Српска не жели конфликте, јер није држава конфликта, али је препознала намјеру одређених структура да их производе у Републици Српској.

"Ако буду истрајни у томе, то ће дати легитимитет и право МУП-у Српске да реагује на адекватан начин", напоменуо је Кошарац, који је и члан Предсједништва СНСД-а.

Они који су рушили Југославију деведесетих година, указао је он, данас би да празнују нешто што је настајало у времену када је стварана иста та Југославија.

"Они који се данас позивају на ЗАВНОБиХ су 1. марта 1992. године срушили тековине 25. новембра. Ниједан од ова два датума не може и никада неће бити заједнички празник у БиХ. Данашња БиХ није заснована на ЗАВНОБиХ-у већ на Дејтонском споразуму. Дејтонска БиХ је нова творевина. То је реалност и то је истина", констатовао је Кошарац.

Према његовим ријечима, Срби полажу историјско право на обиљежавање ЗАВНОБиХ-а и Срби су, уз Јевреје и Роме, поднијели највеће жртве у борби против нацизма и фашизма у Другом свјетском рату.

"Вреднујемо тековине народноослободилачке борбе, коју су у највећој мјери изнијели управо Срби. Али, дан одржавања ЗАВНОБиХ-а нема значаја без датума одржавања АВНОЈ-а. Лицемјерно је један славити, а други негирати. То је фалсификат и ревизија историје", оцијенио је Кошарац.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Серија: 1994 (16+) (Р)

    ''Серија: 1994 (16+) (Р)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм