Zamjenik predsjedavajućeg SM

Košarac: BiH nema dan državnosti

  • Izvor: SRNA
  • 24.11.2023. 14:58

Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara Staša Košarac izjavio je da kontinuirani falsifikati o 25. novembru kao takozvanom danu državnosti BiH nikada neće postati realnost, niti istina, te da je namjera da se 25. novembar obilježi u Banjaluci klasična politička provokacija.

"BiH nema dan državnosti. Ne postoji nijedna odluka relevantnih institucija kojom je to definisano, niti će, da budemo potpuno otvoreni i jasni", istakao je on.

Košarac je podsjetio da je BiH nastala 21. novembra u Dejtonu, odnosno potpisivanjem Dejtonskog sporazuma 14. decembra 1995. u Parizu. Definisana je kao državna zajednica dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Srpska je, dodao je on, nastala 9. januara 1992. godine, a potpisivanjem Dejtonskog sporazuma Srpskoj je potvrđeno međunarodno priznanje.

"Namjera da se 25. novembar obilježi u Banjaluci klasična je politička provokacija. To nam potvrđuje da postoje političke strukture iz FBiH koje su modelirane i instruisane od dijela međunarodne zajednice da prave određenu vrstu konflikta u Srpskoj. To je nedopustivo! Ako sarajevska policija zabranjuje skupove podrške legitimnim predstavnicima institucija Srpske pred Sudom BiH, onda i institucije Srpske imaju legitimno pravo da, u skladu sa bezbjednosnim procjenama, zabrane skupove povodom 25. novembra u Banjaluci", poručio je Košarac na društvenoj mreži "Instagram".


Majka i dijete se otrovali ugljen monoksidom

Majka i dijete se otrovali ugljen monoksidom

On je naveo da Republika Srpska ne želi konflikte, jer nije država konflikta, ali je prepoznala namjeru određenih struktura da ih proizvode u Republici Srpskoj.

"Ako budu istrajni u tome, to će dati legitimitet i pravo MUP-u Srpske da reaguje na adekvatan način", napomenuo je Košarac, koji je i član Predsjedništva SNSD-a.

Oni koji su rušili Jugoslaviju devedesetih godina, ukazao je on, danas bi da praznuju nešto što je nastajalo u vremenu kada je stvarana ista ta Jugoslavija.

"Oni koji se danas pozivaju na ZAVNOBiH su 1. marta 1992. godine srušili tekovine 25. novembra. Nijedan od ova dva datuma ne može i nikada neće biti zajednički praznik u BiH. Današnja BiH nije zasnovana na ZAVNOBiH-u već na Dejtonskom sporazumu. Dejtonska BiH je nova tvorevina. To je realnost i to je istina", konstatovao je Košarac.

Prema njegovim riječima, Srbi polažu istorijsko pravo na obilježavanje ZAVNOBiH-a i Srbi su, uz Jevreje i Rome, podnijeli najveće žrtve u borbi protiv nacizma i fašizma u Drugom svjetskom ratu.

"Vrednujemo tekovine narodnooslobodilačke borbe, koju su u najvećoj mjeri iznijeli upravo Srbi. Ali, dan održavanja ZAVNOBiH-a nema značaja bez datuma održavanja AVNOJ-a. Licemjerno je jedan slaviti, a drugi negirati. To je falsifikat i revizija istorije", ocijenio je Košarac.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: