Министар спољних послова

"Конаковић потврдио да је циљ резолуције укидање Српске"

  • Извор: АТВ
  • 19.05.2024. 19:10

Љут је Елмедин Конаковић на европског комесара за проширење. Боли га то што се Оливер Вархељи, како каже, јавно придружио срамној пропаганди предсједника Србије. Љут је и на уопште све Мађаре. Тако је брзопотезно прекинуо с Мађарима договорено спровођење обуке дипломата из БиХ.

Министар спољних послова у Савјету министара потврдио је да је стварни циљ доношења резолуције о Сребреници да се иде на укидање Републике Српске, поручује Александар Вучић. 

"Конаковић је сваку моју ријеч потврдио да ће то да раде. Данима су говорили да неће то да раде и да је ријеч о Вучићевим лажима, а онда су се изнервирали и онда им је излетјело све оно што у ствари мисле и желе", изјавио је Александар Вучић, предсједник Србије.

Супротстављање Конаковића свима, како унутар, тако и изван БиХ који немају исти став као он, имплицира недостатак флексибилности и способности за конструктиван дијалог, нарочито у процесу доношења важних дипломатских одлука, тврди амбасадор БиХ у Француској. А БиХ без Републике Српске не би ни имала дипломатију, оцјена је аналитичара. Поручују и да само наивни могу помислити да резолуција није усмјерена на стигматизацију српског народа.

„Искрено се надам да већина земаља неће подржати ту резолуцију, да схватају о чему се ради и да ће просто препознати намјере спонзора и предлагача те резолуције. Независно од тога да ли ће резолуција бити усвојена или не, ми морамо одмах кренути у припрему резолуције о геноциду над српским народом у НДХ“,  јасна је Драга Мастиловић, директор Института историјских наука универзитета у Источном Сарајеву. 

„Од Дејтонског споразума до данас разним потезима међународне заједнице, разнима активностима политичког Сарајева, без обзира да ли било црвено или зелено – СДП-ово грађанско или исламистичко СДА, увијек смо видјели разне иницијативе које су директно доводиле у питање Дејтонски споразум“, сматра Џевад Галијашевић, стручњак за безбједност.

Сличне поруке стижу и од руских аналитичара. Овакви потези из Сарајева и доброг дијела међународне заједнице, за њих су неприхватљиви.

„Русија никако не може да подржи ову резолуцију која је један веома пристрасан политички потез земаља које су стварно криве и одговорне за стварне и највеће геноциде у историји човјечанства. Све то изгледа врло непримјерено. Русија не може да то подржава. Став наше земље је ту апсолутно јасан“, поручио је Георгије Енгељгарт, виши научни сарадник Руског дома у Београду. 

Нико више нема дилему да је ријеч о политичком документу. Мета је Република Српска, и то је већ одавно јасно. Српски представници поручују и да је неправда неслућених размјера то што се нигдје не констатује да је више од три и по хиљаде Срба страдало у том крају. Недужне српске цивиле - дјецу, труднице, старце, звјерски су припадници тзв. Армије БиХ убијали и палили српска села, најчешће на велике празнике. Након свега тога није тешко закључити да је на сцени озбиљан покушај прекрајања историје.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

    'Чаролије Републике Српске (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.