Ministar spoljnih poslova

"Konaković potvrdio da je cilj rezolucije ukidanje Srpske"

  • Izvor: ATV
  • 19.05.2024. 19:10

Ljut je Еlmedin Konaković na evropskog komesara za proširenje. Boli ga to što se Oliver Varhelji, kako kaže, javno pridružio sramnoj propagandi predsjednika Srbije. Ljut je i na uopšte sve Mađare. Tako je brzopotezno prekinuo s Mađarima dogovoreno sprovođenje obuke diplomata iz BiH.

Ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara potvrdio je da je stvarni cilj donošenja rezolucije o Srebrenici da se ide na ukidanje Republike Srpske, poručuje Aleksandar Vučić. 

"Konaković je svaku moju riječ potvrdio da će to da rade. Danima su govorili da neće to da rade i da je riječ o Vučićevim lažima, a onda su se iznervirali i onda im je izletjelo sve ono što u stvari misle i žele", izjavio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Suprotstavljanje Konakovića svima, kako unutar, tako i izvan BiH koji nemaju isti stav kao on, implicira nedostatak fleksibilnosti i sposobnosti za konstruktivan dijalog, naročito u procesu donošenja važnih diplomatskih odluka, tvrdi ambasador BiH u Francuskoj. A BiH bez Republike Srpske ne bi ni imala diplomatiju, ocjena je analitičara. Poručuju i da samo naivni mogu pomisliti da rezolucija nije usmjerena na stigmatizaciju srpskog naroda.

„Iskreno se nadam da većina zemalja neće podržati tu rezoluciju, da shvataju o čemu se radi i da će prosto prepoznati namjere sponzora i predlagača te rezolucije. Nezavisno od toga da li će rezolucija biti usvojena ili ne, mi moramo odmah krenuti u pripremu rezolucije o genocidu nad srpskim narodom u NDH“,  jasna je Draga Mastilović, direktor Instituta istorijskih nauka univerziteta u Istočnom Sarajevu. 

„Od Dejtonskog sporazuma do danas raznim potezima međunarodne zajednice, raznima aktivnostima političkog Sarajeva, bez obzira da li bilo crveno ili zeleno – SDP-ovo građansko ili islamističko SDA, uvijek smo vidjeli razne inicijative koje su direktno dovodile u pitanje Dejtonski sporazum“, smatra Dževad Galijašević, stručnjak za bezbjednost.

Slične poruke stižu i od ruskih analitičara. Ovakvi potezi iz Sarajeva i dobrog dijela međunarodne zajednice, za njih su neprihvatljivi.

„Rusija nikako ne može da podrži ovu rezoluciju koja je jedan veoma pristrasan politički potez zemalja koje su stvarno krive i odgovorne za stvarne i najveće genocide u istoriji čovječanstva. Sve to izgleda vrlo neprimjereno. Rusija ne može da to podržava. Stav naše zemlje je tu apsolutno jasan“, poručio je Georgije Еngeljgart, viši naučni saradnik Ruskog doma u Beogradu. 

Niko više nema dilemu da je riječ o političkom dokumentu. Meta je Republika Srpska, i to je već odavno jasno. Srpski predstavnici poručuju i da je nepravda neslućenih razmjera to što se nigdje ne konstatuje da je više od tri i po hiljade Srba stradalo u tom kraju. Nedužne srpske civile - djecu, trudnice, starce, zvjerski su pripadnici tzv. Armije BiH ubijali i palili srpska sela, najčešće na velike praznike. Nakon svega toga nije teško zaključiti da je na sceni ozbiljan pokušaj prekrajanja istorije.

Pratite nas i putem Vibera

  • 14:15 Serija: Ko te šiša (R) (12+)

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 14:45 Serija: Od jutra do sutra (12+) (R)

    ''Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 15:30 Serija: Krvavo cvijeće (12+)

    Ova zanimljiva i uzbudljiva priča prati Dilan, mladu djevojku koja svoje snove mora da stavi po strani i uda se za Barana, koji bi ženidbom sa njom prekinuo dugogodišnju krvnu osvetu između njihovih porodica, Karabej i Demir.

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Prvi pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta svaki radni dan.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Čarolije Republike Srpske (R)

    'Čarolije Republike Srpske (R)