Конаковић писао Дачићу, жели укинути споразум о сарадњи са полицијом Србије: ''Ништа од тога''

  • Извор: АТВ
  • 29.07.2024. 19:05

Елмедин Конаковић не одустаје од намјере да укине споразум о сарадњи са полицијом Србије, па је чак послао и писмо српском министру унутрашњих послова. Министар спољних послова у Савјету министара БиХ расписао се о глумцима и пјевачима из БиХ, о рату и скривеним истражиоцима.

„Сматрам да је споразум за нашу земљу штетан све док припадници ваше полиције могу несметано по нашој земљи радити шта им је воља, у сарадњи са ентитетским и кантоналним агенцијама, оне исте полиције која штити и чува ратне злочинце, а забрањује улаз у Србију нашим глумцима и пјевачицама“, навео је Конаковић у писму.

Док у Савјету министара БиХ сједе српски министри, од укидања споразума неће бити ништа. Ради се о популистичкој иницијативи којом Конаковић жели да покаже како је деструктивнији од СДА, чији је члан био у вријеме потписивања споразума, каже министар безбједности у Савјету министара Ненад Нешић. Споразум је потписан 2010. године српски представници на заједничком нивоу који су тада одлучивали кажу да је свима било јасно да се ради о безбједности свих грађана.   

 „То је тада било нешто што је сасвим нормално. У то вријеме се радило на безбједносним аспектима. На тај начин се задовољавало оно што је требало да се задовољи оно што је у том моменту требало да се деси, а то је да се међународна сарадња када је у питању безбједност задовољи и да буде на корист свих грађана БиХ“, рекао је Мирко Околић, бивши замјеник министра одбране у Савјету министара БиХ (2010. године).

Споразум су подржале и међународне полицијске агенције. Сулудо је и помишљати на укидање тако важног документа, каже бивши директор полиције Српске Драгомир Андан. 

 „Укидати, и затварати се у свој атар и правити селекцију са ким могу или не могу, мислим да је то сулудо. Да такви људи не би требали да воде народ, да би требало да гледају заједнички интерес БиХ а не само интерес бошњачког народа, односно мржње према свему ономе што је српско“, сматра Драгомир Андан, некадашњи директор Полиције Републике Српске.

Конаковић је осолио по Жељку Комшићу и Бакиру Изетбеговићу, који су тада као чланови Предсједништва БиХ подржали споразум. Тада је потписан и споразум о полицијској сарадњи са Хрватском. Оба документа потврђена су Парламентарној скупштини БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Серија: Револуција 1917

    Серија: Револуција 1917

  • 21:00 Филм: Вероника је одлучила да умре (12+)

    Филм: Вероника је одлучила да умре (12+)

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Ноћни програм

    Ноћни програм