Konaković pisao Dačiću, želi ukinuti sporazum o saradnji sa policijom Srbije: ''Ništa od toga''

  • Izvor: ATV
  • 29.07.2024. 19:05

Еlmedin Konaković ne odustaje od namjere da ukine sporazum o saradnji sa policijom Srbije, pa je čak poslao i pismo srpskom ministru unutrašnjih poslova. Ministar spoljnih poslova u Savjetu ministara BiH raspisao se o glumcima i pjevačima iz BiH, o ratu i skrivenim istražiocima.

„Smatram da je sporazum za našu zemlju štetan sve dok pripadnici vaše policije mogu nesmetano po našoj zemlji raditi šta im je volja, u saradnji sa entitetskim i kantonalnim agencijama, one iste policije koja štiti i čuva ratne zločince, a zabranjuje ulaz u Srbiju našim glumcima i pjevačicama“, naveo je Konaković u pismu.

Dok u Savjetu ministara BiH sjede srpski ministri, od ukidanja sporazuma neće biti ništa. Radi se o populističkoj inicijativi kojom Konaković želi da pokaže kako je destruktivniji od SDA, čiji je član bio u vrijeme potpisivanja sporazuma, kaže ministar bezbjednosti u Savjetu ministara Nenad Nešić. Sporazum je potpisan 2010. godine srpski predstavnici na zajedničkom nivou koji su tada odlučivali kažu da je svima bilo jasno da se radi o bezbjednosti svih građana.   

 „To je tada bilo nešto što je sasvim normalno. U to vrijeme se radilo na bezbjednosnim aspektima. Na taj način se zadovoljavalo ono što je trebalo da se zadovolji ono što je u tom momentu trebalo da se desi, a to je da se međunarodna saradnja kada je u pitanju bezbjednost zadovolji i da bude na korist svih građana BiH“, rekao je Mirko Okolić, bivši zamjenik ministra odbrane u Savjetu ministara BiH (2010. godine).

Sporazum su podržale i međunarodne policijske agencije. Suludo je i pomišljati na ukidanje tako važnog dokumenta, kaže bivši direktor policije Srpske Dragomir Andan. 

 „Ukidati, i zatvarati se u svoj atar i praviti selekciju sa kim mogu ili ne mogu, mislim da je to suludo. Da takvi ljudi ne bi trebali da vode narod, da bi trebalo da gledaju zajednički interes BiH a ne samo interes bošnjačkog naroda, odnosno mržnje prema svemu onome što je srpsko“, smatra Dragomir Andan, nekadašnji direktor Policije Republike Srpske.

Konaković je osolio po Željku Komšiću i Bakiru Izetbegoviću, koji su tada kao članovi Predsjedništva BiH podržali sporazum. Tada je potpisan i sporazum o policijskoj saradnji sa Hrvatskom. Oba dokumenta potvrđena su Parlamentarnoj skupštini BiH.

Pratite nas i putem Vibera