Турци снимају

Кољач Срба Насер Орић у серији представљен као херој

  • Извор: АТВ
  • 28.08.2024. 19:18

Турци снимају серију о кољачу Срба. Насер Орић је у тој причи херој. Радња прати Орићево командовање снагама које су од 1992. до 1995. године на подручју Средњег Подриња и Бирча, пролиле крв 3.267 Срба, махом дјеце, жена и стараца.

"Насер Орић је један зликовац који је убијао српске цивиле, невине српске цивиле, за које имамо доказе", каже Данијел Егић, министар рада и борачко-инвалидске заштите.

У турској серији се то не описује тако. Ни изблиза. Они су Орића представили као хероја који је промијенио ток рата у БиХ. И тако су још једном пуцали у сваку српску жртву.

Турци снимили серију о Насеру Орићу, представљен као херој

Турци снимили серију о Насеру Орићу, представљен као херој

"Да ли ће у овој серији бити простора за сцену у којој Орић плаћа онима који су му доносили српске главе као трофеје? Kако ће бити екранизовани напади на сва српска села у Подрињу која су збрисана с лица земље. Да ли ће ауторима серије бити вриједно забиљешке да је Насер Орић судији Илићу ископао очи", каже Бранимир Којић, предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила.

Турска серија и појам Орића као хероја, резултат је нерада БХ правосуђа, кажу у републичком центру за истраживање рата и ратних злочина. Десетине српских села су након похода Насера Орића и његових снага остали без живе душе. На те је злочине свијет остао нијем. 

"Да се глас о патњи српског народа у Подрињу, али и цијелом рату чује и у свјетској јавности и даје нам обавезу да морамо да усмјеримо све своје капацитете како би показали и доказали свијету шта се стварно дешавало у Подрињу у рату од 1992. до 1995. године, а не, како то неки желе да прикажу, само у изолованим случајевима у току једног мјесеца", каже Виктор Нуждић, вршилац дужности директора Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица.

Нуждић: Срамна серија о Орићу посљедица нерада правосуђа у БиХ

Нуждић: Срамна серија о Орићу посљедица нерада правосуђа у БиХ

Датум премијере још није објављен. Свјетло дана је угледао тек трејлер. Продукцију је радила турска национална кућа ТРТ. Иста она која је 2018. снимила серију о Алији Изетбеговићу. Снимање ове о Орићу, главни глумац је на својим друштвеним мрежама најавио ријечима: Постоје неке приче које никада нису испричане. Није притом мислио на приче скоро 3 и по хиљаде невиних Срба страдалих од руку Орића и његове војске, који су били прве жртве рата у Подрињу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)