Od sljedeće godine

Koliko će se plaćati ulazak u ЕU?

  • Izvor: ATV
  • 09.09.2024. 19:30

Građani BiH će od sljedeće godine morati da traže dozvolu za ulazak u Еvropsku uniju. I za to će morati da plate sedam evra. Već od novembra ove godine mogu početi sa prijavljivanjem. Sve to moći će uraditi putem onlajn formulara ili mobilne aplikacije unošenjem osnovnih podataka. Prijava je prije svakog putovanja obavezna.

Dupli aršini Еvropske unije itekako su na djelu. Ponovo nas ograđuju i isključuju, a usput pričaju kako su za to da nas prime u Еvropu, komentar je predsjednika Srpske. 

„Koju Еvropu, kakvu Еvropu? Kojoj ćemo mi stalno plaćati takse. Izračunajte koliko naših ljudi ulazi u Hrvatsku, prolazi kroz Hrvatsku i odlazi na neke destinacije? A kada oni nama ovdje ulažu 100.000 KM ili evra onda hoće da budu prva vijest dnevnika. Hvala im za sve što su pomogli ali razumijemo zašto sada sprečavaju naše investicije“, izjavio je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

S druge strane, pojedini misle da je jedina dobra stvar u svemu što će se smanjiti gužve. Еvropska unija je, kaže Bojan Šolaja, prije nekoliko godina na ovaj način odlučila da centralizuje sistem zbog same evidencije prelazaka. 

„Znači naprosto sve ovo što smo do sada imali na granicama, udaranje pasoša, velike kolone bi trebalo da bude rasterećeno jer ovaj centralizovani sistem predviđa da se putem obrade biometrijskih podataka u suštini jednostavnije prelazi granica, tako da dugo nećemo čekati na kontrolu“ , rekao je Bojan Šolaja, Centar za međunarodne i bezbjednosne studije.

Еvropska unija pravda sve kontrolom spoljnih granica. Na ovakav sistem i dozvole mogu da zaborave oni koji se u sistemu Еvropske unije bave stvarima mimo zakona. Aplikacija će biti puštena šestog oktobra ali će u primjeni biti tek od desetog novembra. Bez obzira na ove sisteme, pasoš će u svakom slučaju biti obavezan ukoliko želite da uđete u Еvropsku uniju.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: