Имате ријеч

Којић за АТВ: Сигурно постоје неки центри моћи који желе да управљају Институтом за метрологију

  • Извор: АТВ
  • 29.05.2024. 20:30

Сигурно је да постоје неки центри моћи који желе да управљају Институтом за метрологију у БиХ, рекао је за АТВ Милорад Којић, посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ.

Којић, који је члан Комисије за борбу против корупције Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ, присуствовао је јавном саслушању представника Института за метрологију БиХ по пријавама које се односе на услове и техничке околности у поступку мјерења гледаности медија, те питање лиценцираних кућа у другим областима. У емисији „Имате ријеч“ објаснио је како је све то изгледало.

„Ја јесам био ту али као апсолутна мањина јер сам се ја јединио противио одржавању јавног саслушања на самој сједници Комисије када се одлучивало о томе. То је дошло на један врло подли начин на који сам ја упозоравао јавност, јер смо ми имали осам тачака дневног реда, та тачка, саслушање директора Института за метрологију, није била предвиђена“, изјавио је Којић.

Потом је, појашњава Којић. Ермина Салкичевић Диздаревић замјеница предсједавајућег Комисије, заједно са предсједавајућим Браниславом Бореновићем хтјела да та тачка ванредно дође на дневни ред. Каже да нису имали никакав материјал, осим што је тај дан стигла анонимна пријава у вези са правилницима који су наводно, према тој анонимној пријави, донесени незаконито, што, како каже Којић, није тачно.

Са друге стране, додаје, очигледно се ради о једном договору између осталих чланова Комисије како да ту тему на брзину ставе на дневни ред.

„Ја сам прије свега сматрао да то није надлежност Комисије за борбу против корупције јер ми треба да се бавимо корупцијом. Ако су неки правилници доношени незаконито, онда је то злоупотреба службеног положаја, а то нема никакве везе са корупцијом. Кажу они 'ако је донесен такав правилник који може да фаворизује неке фирме које би требало да врши мјерење гледаности телевизијских кућа, да можемо да претпоставимо да може бити елемената корупције'. Замислите тог апсурда. Институт за мјеритељство је имао претходни правилник у којој је једна приватна агенција вршила мјерење десет година. Ја сам поставио питање директорици да ли је то био монопол, да ли се неко други могао пријавити на тај тендер. Не, само се пријављивала та једна фирма. Ту долазимо до апсолутног обртања теза. Умјесто да испитујемо зашто једна фирма претходних десет година врши мјерење гледаности и нема ниједне друге фирме која се може пријавити на тај јавни позив или тендер, а испитујемо правилник, прејудицирамо да ту може бити елемената корупције да би се могло погодовати некој фирми за коју чак не знамо ни како се зове и да ли постоји уопште једна таква фирма“, рекао је Којић.

По претходном правилнику је само једна фирма испуњавала услове, дакле, ту је могло бити елемената корупције и ту је био монопол једне фирме, сматра Којић. Међутим, истиче он, очигледно је да ту постоји врло значајна политичка позадина.

„Ово је инструисано од стране неких људи којима је стало  да се тај правилник обори. Оно што је још већи апсурд, ми у Комисији, према нашем пословнику предвиђа да ако се води неки поступак да се не може обавити јавно саслушање. Ја сам тражио да се од Суда БиХ тражи доказ да ли се води судски поступак. Суд није одговорио да ли се води судски поступак и предсједавајући Комисије каже с обзиром да суд није одговорио ми констатујемо да се не води судски поступак. На основу чега констатује да се не води судски поступак, јер ми немамо тај податак“, навео је посланик у Представничком дому БиХ.

Он је рекао да апсолутно нису били испуњени услови за одржавање сједнице Комисије, те да је он био једини који се могао успротивити јер су сви остали чланови комисије, како претпоставља Којић, инструисани.

„Тако смо имали ситуацију да је посланик Ермина Салкичевић Диздаревић, која је представник Тројке, постала партнер са ПДП-ом и са неким другим политичким партијама. Оно што је важно нагласити јесте да је у оквиру тог јавног саслушања колегиница Салкичевић Диздаревић постављала питања око процедура доношења правилника гдје је питала у вези са правилником који је у процедури доношења, односно, још није донесен. Потпуно оправдано сам рекао да ли је она жељела да на тај начин утиче и да врши притисак као парламентарац на садржај неког правилника који треба бити донесен и да ли је на тај начин жељела да погодује неком ко би испуњавао услове тог правилника“, рекао је Којић за АТВ.

Он сматра да је одговор на то питање потврдан.

„Сигурно је постоје неки центри моћи који желе да управљају Институтом за метрологију а Институт за метрологију је искључиво надлежан за уређење те области у смислу подзаконских аката које може да донесе“, изјавио је је Којић.

Више о овој теми, али и о осталим актуелностима, у видео прилогу.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска