Imate riječ

Kojić za ATV: Sigurno postoje neki centri moći koji žele da upravljaju Institutom za metrologiju

  • Izvor: ATV
  • 29.05.2024. 20:30

Sigurno je da postoje neki centri moći koji žele da upravljaju Institutom za metrologiju u BiH, rekao je za ATV Milorad Kojić, poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Kojić, koji je član Komisije za borbu protiv korupcije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, prisustvovao je javnom saslušanju predstavnika Instituta za metrologiju BiH po prijavama koje se odnose na uslove i tehničke okolnosti u postupku mjerenja gledanosti medija, te pitanje licenciranih kuća u drugim oblastima. U emisiji „Imate riječ“ objasnio je kako je sve to izgledalo.

„Ja jesam bio tu ali kao apsolutna manjina jer sam se ja jedinio protivio održavanju javnog saslušanja na samoj sjednici Komisije kada se odlučivalo o tome. To je došlo na jedan vrlo podli način na koji sam ja upozoravao javnost, jer smo mi imali osam tačaka dnevnog reda, ta tačka, saslušanje direktora Instituta za metrologiju, nije bila predviđena“, izjavio je Kojić.

Potom je, pojašnjava Kojić. Еrmina Salkičević Dizdarević zamjenica predsjedavajućeg Komisije, zajedno sa predsjedavajućim Branislavom Borenovićem htjela da ta tačka vanredno dođe na dnevni red. Kaže da nisu imali nikakav materijal, osim što je taj dan stigla anonimna prijava u vezi sa pravilnicima koji su navodno, prema toj anonimnoj prijavi, doneseni nezakonito, što, kako kaže Kojić, nije tačno.

Sa druge strane, dodaje, očigledno se radi o jednom dogovoru između ostalih članova Komisije kako da tu temu na brzinu stave na dnevni red.

„Ja sam prije svega smatrao da to nije nadležnost Komisije za borbu protiv korupcije jer mi treba da se bavimo korupcijom. Ako su neki pravilnici donošeni nezakonito, onda je to zloupotreba službenog položaja, a to nema nikakve veze sa korupcijom. Kažu oni 'ako je donesen takav pravilnik koji može da favorizuje neke firme koje bi trebalo da vrši mjerenje gledanosti televizijskih kuća, da možemo da pretpostavimo da može biti elemenata korupcije'. Zamislite tog apsurda. Institut za mjeriteljstvo je imao prethodni pravilnik u kojoj je jedna privatna agencija vršila mjerenje deset godina. Ja sam postavio pitanje direktorici da li je to bio monopol, da li se neko drugi mogao prijaviti na taj tender. Ne, samo se prijavljivala ta jedna firma. Tu dolazimo do apsolutnog obrtanja teza. Umjesto da ispitujemo zašto jedna firma prethodnih deset godina vrši mjerenje gledanosti i nema nijedne druge firme koja se može prijaviti na taj javni poziv ili tender, a ispitujemo pravilnik, prejudiciramo da tu može biti elemenata korupcije da bi se moglo pogodovati nekoj firmi za koju čak ne znamo ni kako se zove i da li postoji uopšte jedna takva firma“, rekao je Kojić.

Po prethodnom pravilniku je samo jedna firma ispunjavala uslove, dakle, tu je moglo biti elemenata korupcije i tu je bio monopol jedne firme, smatra Kojić. Međutim, ističe on, očigledno je da tu postoji vrlo značajna politička pozadina.

„Ovo je instruisano od strane nekih ljudi kojima je stalo  da se taj pravilnik obori. Ono što je još veći apsurd, mi u Komisiji, prema našem poslovniku predviđa da ako se vodi neki postupak da se ne može obaviti javno saslušanje. Ja sam tražio da se od Suda BiH traži dokaz da li se vodi sudski postupak. Sud nije odgovorio da li se vodi sudski postupak i predsjedavajući Komisije kaže s obzirom da sud nije odgovorio mi konstatujemo da se ne vodi sudski postupak. Na osnovu čega konstatuje da se ne vodi sudski postupak, jer mi nemamo taj podatak“, naveo je poslanik u Predstavničkom domu BiH.

On je rekao da apsolutno nisu bili ispunjeni uslovi za održavanje sjednice Komisije, te da je on bio jedini koji se mogao usprotiviti jer su svi ostali članovi komisije, kako pretpostavlja Kojić, instruisani.

„Tako smo imali situaciju da je poslanik Еrmina Salkičević Dizdarević, koja je predstavnik Trojke, postala partner sa PDP-om i sa nekim drugim političkim partijama. Ono što je važno naglasiti jeste da je u okviru tog javnog saslušanja koleginica Salkičević Dizdarević postavljala pitanja oko procedura donošenja pravilnika gdje je pitala u vezi sa pravilnikom koji je u proceduri donošenja, odnosno, još nije donesen. Potpuno opravdano sam rekao da li je ona željela da na taj način utiče i da vrši pritisak kao parlamentarac na sadržaj nekog pravilnika koji treba biti donesen i da li je na taj način željela da pogoduje nekom ko bi ispunjavao uslove tog pravilnika“, rekao je Kojić za ATV.

On smatra da je odgovor na to pitanje potvrdan.

„Sigurno je postoje neki centri moći koji žele da upravljaju Institutom za metrologiju a Institut za metrologiju je isključivo nadležan za uređenje te oblasti u smislu podzakonskih akata koje može da donese“, izjavio je je Kojić.

Više o ovoj temi, ali i o ostalim aktuelnostima, u video prilogu.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: