Посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ

Којић: Уставни суд БиХ изашао из оквира у којем је требало да буде

  • Извор: АТВ
  • 02.01.2024. 13:35

Уставни суд БиХ у континуитету, а и у ранијем периоду кроз прегласавање у смислу учешћа страних судија уз двоје бошњачких судија, се понашао као неки нови уставотворац и изашао је из оквира у којем је требало да буде, а то је да тумачи усклађеност закона са уставом, каже за АТВ посланик СНСД-а у Представничком дому парламента БиХ Милорад Којић.

"Оно што можемо са сигурношћу рећи је да Уставни суд у континуитету, а и у ранијем периоду кроз прегласавање, у смислу учешћа страних судија уз двоје бошњачких судија понашао као неки нови уставотворац и да је изашао из оквира у којем је треба да буде, а то је да тумачи усклађеност закона са уставом. Сада имамо ситуацију у којој он дефинитивно нема легитимитет за доношење одлука имајући у виду да из Српске немамо ниједног судије и да превасходно доминирају двоје бошњачких судија са троје страних и имамо једног хрватског судију. Оно што је став нас из Српске, тј нас из СНСД-а, а чак и у смислу свега оног што се односи приступању ЕУ и доношења закон из 14 приоритета је доношење закона о Уставном суду и закона којим би се уредио начин избора домаћих судија без присуства странаца и на тај начин тај суд би могао да ради у складу са уставним надлежностима, каже Којић и додаје:

Ромић: Крњи Уставни суд је постао још дисфункционалнији

Ромић: Крњи Уставни суд је постао још дисфункционалнији

"У овом сада случају он не би смио да доноси било какве одлуке, јер конститутивност која је неопходна, а и на крају крајева је речено да се из Српске бира двоје судија, сада апсолутно не постоји и он нема основа за свој рад. Раније су покушали да мијењају правила како би обезбједили рад Уставног суда, а то и јесте проблем јер се дала могућност Уставним суду да  сам кроз своја правила уређује свој рад, а ми мислимо да је то питање које треба бити законом уређено. 

Подсјећамо, судија Уставног суда БиХ Златко Кнежевић рекао је да од сутра званично иде у пензију и да у тој правосудној институцији више неће бити ниједног судије из Републике Српске.

Тадић: Стране судије замијенити домаћим и прекинути злоупотребе

Тадић: Стране судије замијенити домаћим и прекинути злоупотребе

Крајем 2022. године мандат је истекао Миодрагу Симовићу, а Народна скупштина Републике Српске није именовала нове судије. Руководство Српске сматра да нема смисла именовати нове судије које би опет биле прегласаване и тиме давати легитимитет Суду.

Тренутно у суду је остало шест од девет судија, двоје бошњачких, један хрватских и троје страних судија из Албаније, Њемачке и Швајцарске. 


Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм