Посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ

Којић: Уставни суд БиХ директно крши Устав

  • Извор: СРНА
  • 31.05.2024. 16:03

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић рекао је да Уставни суд БиХ својим интерним актима директно крши Устав БиХ који би требало да исправно тумачи, те одлукама директно удара на Републику Српску и све њене грађане.

- Овдје чак нема ни тумачења Устава јер је прописано када судије одлазе у пензију. Оно што се види из овога јесте да се дискриминишу сви остали грађани који остварују радно-правни статус. Јасно су прописани услови одласка у пензију са 65 година или 70 година старости - напоменуо је Којић.

Говорећи о одлуци Уставног суда БиХ у вези са правом на имовину, што је прописано Уставима Републике Српске и Федерације БиХ, Којић је истакао да је Уставни суд БиХ оваквим поступањем себе позиционирао као отуђени центар моћи.

- Они немају права да доносе било какве одлуке у вези са имовином на Јахорини под плаштом да се наводно ради о имовини БиХ - нагласио је Којић и напоменуо да се својинска права уређују уставима ентитета.

Којић је истакао да БиХ није надлежна за имовину, па ни у случају да Уставни суд БиХ доноси одлуку о привременој мјери продаје земљишта на Јахорини.

Он је рекао да се на тај начин спречава Република Српска да јача економију и привреду.

- Продајом одређених локација отварају се нови туристички потенцијали од којих Република Српска убире приходе, грађани остварују право на пензију, на осигурање и сва Уставом загарантована права - рекао је Којић.

Уставни суд БиХ усвојио је данас одлуку о допуни Правила те правосудне институције којом је омогућено продужење мандата судије док новоизабрани не преузме дужност.

Поводом захтјева 13 посланика Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ за рјешавање спора са Републиком Српском због доношења одлуке о начину и условима продаје некретнина у власништву Српске на Јахорина јавним надметањем - лицитацијом, Уставни суд привремено је обуставио примјену ове до доношења коначне мјере у овом предмету.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:40 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска