"Раздруживање напредује"

Кецмановић: БиХ се де факто већ распала, само што нема нико надлежан да то каже

  • Извор: СРНА
  • 08.06.2024. 09:45

БиХ се де факто већ распала, само што нико надлежан нема то да каже, а предсједник Републике Српске Милорад Додик преузео је иницијативу - неће више да се брани, правда, објашњава, тражи отето, него креће у офанзиву раздруживања, оцијенио је професор емеритус Ненад Кецмановић.

Кецмановић је навео да се Додик боље него ико сналази у том споља организованом џумбусу уз домаћу асистенцију, што је освједочено низом узастопних демократских мандата.

Он је навео да свака провокација, инцидент, конфликт, а бива их свакодневно напретек, иде у прилог тези да је БиХ немогућа држава, те да Срби отворено и Хрвати све мање у тајности, потврдно климају главом.

- Раздруживање напредује, јер све три стране на томе свјесно или несвјесно раде, спорови се умножавају, односи заоштравају и остаје само питање када ће квантитет прећи у квалитет - пише Кецмановић у ауторском тексту за београдску Политику.

Како примјећује, Бошњаци несвјесно раде на раздруживању, јер вјерују да ће кукњавом како Српска и Додик руше БиХ, испровоцирати САД да силом окончају незавршене послове у БиХ, а практично својом унитаристичком политиком доприносе отуђењу Срба и Хрвата од БиХ.

Он је указао да је лакрдија када је амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи рекао да "нема завјере да Српска буде укинута", а још већа је када Кристијан Шмит каже да је он "гарант постојања Републике Српске".

Кецмановић је оцијенио да је "куку за Српску" када то слаже Американац који координише завјеру на терену и Нијемац који се лажно легитимише као високи представник УН.

Разматрајући могућност једностраног раздруживања, Кецмановић оцјењује да би Бошњаци "интимно славили" када би Додик покренуо "једнострано мирно раздруживање".

- Ако Бошњаци одбију, што ће и учинити. Додиков сљедећи корак ће неизбјежно бити "једнострано мирно раздруживање". Они ће да дигну дреку: "Не дамо Босне!", тројка на власти код Марфија, "фина урбана раја" на сарајевским улицама. А на сијелима и сећијама друга генерација Алијине вјерско-политичке елите ће да сеири. Е вала да се напокон, шућур Алаху, ријешимо каура", навео је Кецмановић.

Како оцјењује, Бошњаци ће јавно ће оптуживати свијет што је одустао од "јединствене Босне", а интимно славити што ће заслугом "геноцидних агресора, влаха и латина, добити своју филџан државицу".


Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.