"Razdruživanje napreduje"

Kecmanović: BiH se de fakto već raspala, samo što nema niko nadležan da to kaže

  • Izvor: SRNA
  • 08.06.2024. 09:45

BiH se de fakto već raspala, samo što niko nadležan nema to da kaže, a predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik preuzeo je inicijativu - neće više da se brani, pravda, objašnjava, traži oteto, nego kreće u ofanzivu razdruživanja, ocijenio je profesor emeritus Nenad Kecmanović.

Kecmanović je naveo da se Dodik bolje nego iko snalazi u tom spolja organizovanom džumbusu uz domaću asistenciju, što je osvjedočeno nizom uzastopnih demokratskih mandata.

On je naveo da svaka provokacija, incident, konflikt, a biva ih svakodnevno napretek, ide u prilog tezi da je BiH nemoguća država, te da Srbi otvoreno i Hrvati sve manje u tajnosti, potvrdno klimaju glavom.

- Razdruživanje napreduje, jer sve tri strane na tome svjesno ili nesvjesno rade, sporovi se umnožavaju, odnosi zaoštravaju i ostaje samo pitanje kada će kvantitet preći u kvalitet - piše Kecmanović u autorskom tekstu za beogradsku Politiku.

Kako primjećuje, Bošnjaci nesvjesno rade na razdruživanju, jer vjeruju da će kuknjavom kako Srpska i Dodik ruše BiH, isprovocirati SAD da silom okončaju nezavršene poslove u BiH, a praktično svojom unitarističkom politikom doprinose otuđenju Srba i Hrvata od BiH.

On je ukazao da je lakrdija kada je američki ambasador u BiH Majkl Marfi rekao da "nema zavjere da Srpska bude ukinuta", a još veća je kada Kristijan Šmit kaže da je on "garant postojanja Republike Srpske".

Kecmanović je ocijenio da je "kuku za Srpsku" kada to slaže Amerikanac koji koordiniše zavjeru na terenu i Nijemac koji se lažno legitimiše kao visoki predstavnik UN.

Razmatrajući mogućnost jednostranog razdruživanja, Kecmanović ocjenjuje da bi Bošnjaci "intimno slavili" kada bi Dodik pokrenuo "jednostrano mirno razdruživanje".

- Ako Bošnjaci odbiju, što će i učiniti. Dodikov sljedeći korak će neizbježno biti "jednostrano mirno razdruživanje". Oni će da dignu dreku: "Ne damo Bosne!", trojka na vlasti kod Marfija, "fina urbana raja" na sarajevskim ulicama. A na sijelima i sećijama druga generacija Alijine vjersko-političke elite će da seiri. Е vala da se napokon, šućur Alahu, riješimo kaura", naveo je Kecmanović.

Kako ocjenjuje, Bošnjaci će javno će optuživati svijet što je odustao od "jedinstvene Bosne", a intimno slaviti što će zaslugom "genocidnih agresora, vlaha i latina, dobiti svoju fildžan državicu".


Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Revolucija 1917 (R)

    ''Revolucija 1917 (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.