Амбасадор Русије у БиХ

Калабухов: Структура БиХ може се модификовати само вољом и дијалогом грађана БиХ

  • Извор: СРНА
  • 08.05.2024. 21:15

Амбасадор Русије у БиХ Игор Калабухов рекао је Срни да су деструктивни сви покушаји уништавања дејтонске структуре БиХ са два ентитета и три конститутивна народа.

Калабухов је поводом навода да би, након изгласавања резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН, БиХ могла покренути поступак за укидање Републике Српске, рекао да се структура дејтонске БиХ може модификовати само вољом и дијалогом народа и грађана у БиХ.

"Русија је гарант Дејтонског мировног споразума који опредјељује и састав и функционалност БиХ. БиХ има два равноправна ентитета, Републику Српску и Федерацију БиХ, и три конститутивна народа", рекао је Калабухов.

Он је истакао да су деструктивне све пријетње и покушаји извана да се реконструише БиХ, а посебно ако се узме у обзир ситуација у региону, Европи и на Блиском истоку.

Тромп: Након изгласавања резолуције може се покренути поступак о укидању Републике Српске

Тромп: Након изгласавања резолуције може се покренути поступак о укидању Републике Српске

Калабухов је рекао да су битни дијалог, толерантност и компромис.

"Ако у овом контексту гледамо ситуацију са резолуцијом Генералне скупштине, сјећамо се да је овакав случај био и 2015. године, али није прошао Савјет безбједности због вета Руске Федерације и то показује наш став према свим овим питањима. Ми мислимо да је циљ свих оваквих покушаја само да наруше ситуацију у БиХ", истакао је Калабухов.

Он је додао да је и резолуција у вези са низом активности које су почеле "прогуравањем нелегитимног високог представника, те покушајима тог нелегитимног човјека да уради нешто у законодавству за шта нема компетенције".

"Сада је ова иницијатива од Њемачке и Руанде наводно. Циљ је, мислим, да се наруши баланс овдје у БиХ", рекао је Калабухов.

"Покушај наметања резолуције о Сребреници је највећи напад на српски народ"

Он сматра да је циљ резолуције подизање политичких тензија.

"Мора бити консензус унутар БиХ. Да то буде, рецимо, усаглашено у Предсједништву БиХ. Тога није било. Мора бити консензус и у региону", навео је Калабухов.

Он сматра да ће државе у Генералној скупштини УН узети у обзир цијелу ситуацију и гласати с циљем постизања већих капацитета за стабилност у БиХ.

"Надам се да ће све бити ријешено у конструктивном смјеру", рекао је Калабухов.

Некадашњи вођа истраживачког тима Хашког тужилаштва Невенка Тромп рекла је да би након изгласавања резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН БиХ могла да покрене поступак о укидању Републике Српске.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм