Ambasador Rusije u BiH

Kalabuhov: Struktura BiH može se modifikovati samo voljom i dijalogom građana BiH

  • Izvor: SRNA
  • 08.05.2024. 21:15

Ambasador Rusije u BiH Igor Kalabuhov rekao je Srni da su destruktivni svi pokušaji uništavanja dejtonske strukture BiH sa dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

Kalabuhov je povodom navoda da bi, nakon izglasavanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN, BiH mogla pokrenuti postupak za ukidanje Republike Srpske, rekao da se struktura dejtonske BiH može modifikovati samo voljom i dijalogom naroda i građana u BiH.

"Rusija je garant Dejtonskog mirovnog sporazuma koji opredjeljuje i sastav i funkcionalnost BiH. BiH ima dva ravnopravna entiteta, Republiku Srpsku i Federaciju BiH, i tri konstitutivna naroda", rekao je Kalabuhov.

On je istakao da su destruktivne sve prijetnje i pokušaji izvana da se rekonstruiše BiH, a posebno ako se uzme u obzir situacija u regionu, Еvropi i na Bliskom istoku.

Tromp: Nakon izglasavanja rezolucije može se pokrenuti postupak o ukidanju Republike Srpske

Tromp: Nakon izglasavanja rezolucije može se pokrenuti postupak o ukidanju Republike Srpske

Kalabuhov je rekao da su bitni dijalog, tolerantnost i kompromis.

"Ako u ovom kontekstu gledamo situaciju sa rezolucijom Generalne skupštine, sjećamo se da je ovakav slučaj bio i 2015. godine, ali nije prošao Savjet bezbjednosti zbog veta Ruske Federacije i to pokazuje naš stav prema svim ovim pitanjima. Mi mislimo da je cilj svih ovakvih pokušaja samo da naruše situaciju u BiH", istakao je Kalabuhov.

On je dodao da je i rezolucija u vezi sa nizom aktivnosti koje su počele "proguravanjem nelegitimnog visokog predstavnika, te pokušajima tog nelegitimnog čovjeka da uradi nešto u zakonodavstvu za šta nema kompetencije".

"Sada je ova inicijativa od Njemačke i Ruande navodno. Cilj je, mislim, da se naruši balans ovdje u BiH", rekao je Kalabuhov.

"Pokušaj nametanja rezolucije o Srebrenici je najveći napad na srpski narod"

On smatra da je cilj rezolucije podizanje političkih tenzija.

"Mora biti konsenzus unutar BiH. Da to bude, recimo, usaglašeno u Predsjedništvu BiH. Toga nije bilo. Mora biti konsenzus i u regionu", naveo je Kalabuhov.

On smatra da će države u Generalnoj skupštini UN uzeti u obzir cijelu situaciju i glasati s ciljem postizanja većih kapaciteta za stabilnost u BiH.

"Nadam se da će sve biti riješeno u konstruktivnom smjeru", rekao je Kalabuhov.

Nekadašnji vođa istraživačkog tima Haškog tužilaštva Nevenka Tromp rekla je da bi nakon izglasavanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN BiH mogla da pokrene postupak o ukidanju Republike Srpske.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: