Ruski ambasador

Kalabuhov: Marfi da odbaci prijetnje i ucjene, govore o demokratiji, a uvode sankcije

  • Извор: АТВ
  • 23.01.2023. 19:26

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov poručio je američkom ambasadoru u BiH Majklu Marfiju da odbaci prijetnje i ucjene i da pruži priliku BiH da, bez spoljnih pritisaka i manipulacija, sama donosi odluke na osnovu dogovora domaćih političara.

Kalabuhov je rekao da će u tom slučaju političari u BiH biti i odgovorni pred biračima i pred svojom savješću.

On je rekao da Marfijeve izjave ‘spolja izgledaju lijepo’, ali da je problem u tome što te tvrdnje opovrgavaju realni postupci SAD.

"Oni govore o suverenitetu i nezavisnosti BiH, ali guraju u NATO. Oni govore o primatu slobodne trgovine, ali se svim silama bore protiv isporuke BiH ruskog gasa kao neprihvatljive energetske zavisnosti", pojasnio je Kalabuhov.

Kalabuhov je rekao da SAD govore o slobodi govora, a milione dolara troše na "suprotstavljanje ruskom malignom uticaju", podmićujući novinare da pišu rusofobne materijale, saopšteno je iz Ambasade Ruske Federacije u BiH.

"Govore o demokratiji, ali uvode sankcije protiv nepoželjnih političara, pa čak i na lokalnom nivou pokušavaju da utiču na formiranje organa vlasti", rekao je Kalabuhov.

On je istakao da su apsolutno neprihvatljive Marfijeve riječi o Ukrajini.

Kalabuhov je podsjetio da je više puta objašnjavao razloge ruske specijalne operacije, te da nema potrebe da se američki ambasador poziva na međunarodno pravo, koje su SAD više puta gazile.

"Nema potrebe manipulisati emocijama, govoreći o žrtvama `ruskog bombardovanja` nakon zločina koje kijevski režim, uz pomoć američkog oružja, čini nad civilnim stanovništvom ruskih regija, uključujući djecu i starce, nakon više orkestriranih provokacija", rekao je Kalabuhov.

On je poručio da se ništa od ovoga ne bi dogodilo da SAD namjerno nisu pretvorile Ukrajinu u odskočnu dasku za rat sa Rusijom.

"Ne bi je punile oružjem. Ne bi raspoređivale biolaboratorije. Obratile bi pažnju na neonacistički karakter sadašnjih vlasti Ukrajine, što se u Kijevu čak i ne krije, nego se time ponose", rekao je ruski ambasador u BiH i dodao da su SAD shvatile da samo ratom mogu riješiti unutrašnje probleme, što i rade.

Kalabuhov tvrdi da SAD nastoje cijeli svijet uključiti u svoju antirusku kampanju.

"Samo pogledajte razmjere prihoda američkog vojno-industrijskog kompleksa. Sve veličanstvene izjave o slobodi i moralu blijede na pozadini onoga što se dešava u samoj Americi", poručio je Kalabuhov.

Kalabuhov je potvrdio da nema lični kontakt sa Marfijem, ali je i naveo da je razlog za to činjenica da su Vašington i njegovi saveznici namjerno prekršili proceduru za imenovanje novog visokog predstavnika, te obesmislili rad Upravnog odbora Savjeta za sprovođenje mirovnog sporazuma bez učešća Rusije.

"Zapadni partneri su sami sebi zabranili komunikaciju sa ruskim ambasadorom, zanemarujući vjekovne tradicije diplomatije kao zanata i kao umjetnosti koje podrazumijevaju traženje i pronalaženje rješenja čak i za najzamršenije probleme", rekao je Kalabuhov.

Američki ambasador u BiH Majkl Marfi rekao je da od predsjednika Srpske Milorada Dodika i njegovih saveznika dolazi "strašna zapaljiva retorika, napadi na državu, nastojanja da se podriva BiH i njene institucije, teritorijalni integritet".

"Nećemo stajati po strani i mirno posmatrati, niti dopustiti raspad ili nasilje u ovoj zemlji", rekao je Marfi za "Srpskainfo" i dodao da je odluka o odlikovanju ruskog predsjednika Vladimira Putina sramota.

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: Тет а тет са Татјаном Трнинић (Р)

    Врата састанака у четири ока отварамо само због вас!

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.