Beneficije

Kako je radio Savjet ministara?

  • Извор: АТВ
  • 22.11.2022. 19:47

Visoke plate, službeni automobili, putovanja - sve na račun građana. Brojne blokade kojih je bilo kao nikada do sada nisu bile razlog da se u ministarskim beneficijama ne uživa. Politička diplomatija je zakazala na sve tri strane, kažu i analitičari.

"Rekao bih da je to bila čudna kombinacija u vlasti stranaka koja su radila jedna druga protiv same sebe i na taj način su stvarale, rekao bih, temelje za nedogovaranje, a ne apsolutno bilo kakav postizanje dogovora za zajedničkim prioriteta i načelima koje su unapred zamislile realizovati", rekao je Zoran Krešić, analitičar iz Mostara.

Republika Srpska, u ovom mandatu imala je tri ministra i predsjedavajućeg Savjetu ministara. Mnogi smatraju da takav sastav, najjači u posljednjih osam godina, mogao da mnogo više donese Republici Srpskoj. Činjenica je da nisu dozvolili prenos nadležnosti sa republičkog na BH nivo i da su sve odluke usaglašavali sa Vladom Srpske. Analitičari smatraju da bi bilo dobro da je bilo više snage ili volje za jaču političku borbu na sarajevskom terenu za neke stvari, poput Bisere Turković. 

"Još gora stvar za SM je ta blokada iznutra, tamo ste imali jednu grupu ministara, posebno gospođu Turković koji su se ponašali po interesu stranačkom SDA koji nisu dolazi na sjednice i blokirali donošenje važnih odluka ili prijedloga zakona koji bi trebali da idu na parlamentarnu skupštinu, tako da realno je to neki manji učinak nego u prethodnom periodu", rekao je Dragomir Vuković, sociolog i univerzitetski profesor.

I građani slično misle. Kažu - nisu naštetili ali nisu Bog zna šta ni uradili, osim što su svoj mandat dobro unovčili.

"Da primaju velike plate, primaju. Da li sam zadovoljan, pa čovjek nikad nije zadovoljan".

"Mogli su više i bolje".

"Radili su normalno nešto, ali nije urađeno koliko treba", kažu građani.

Tako su i u ovom mandatu ostala nerješena mnoga pitanja. Naprimjer, tijelo za sprovođenje Strategije za rad na predmetima ratnih zločina nikako ne može da dobije zeleno svjetlo jer je, konstantno, sa dnevnog reda skidaju Bošnjaci. To će, po svemu sudeći, sačekati novi saziv jer prethodna dva nisu uspjela da proguraju jedno od najvažnijih pitanja. Mnogi ocjenjuju i da je kovid pokazao nefunkcionalnost BH institucija a najviše ih upire prstom upravo u Savjet ministara.