Парламентарна скупштина

Како је БиХ гласала у Савјету Европе о пријему самопроглашеног Косова

  • Извор: Агенције
  • 16.04.2024. 22:49

Представници Босне и Херцеговине у Парламентарној скупштини Савјета Европе нису једногласно подржали пријем самопроглашеног Косова у Савјет Европе.

Присутни чланови из БиХ током гласања у Савјету Европе били су Бранислав Бореновић (ПДП), Сабина Ћудић (НС), Саша Магазиновић (СДП) и Сњежана Новаковић Бурсаћ (СНСД). Пети члан из БиХ у Савјету Европе је Даријана Филиповић (ХДЗ), али она није отпутовала на сједницу.

Бореновић и Новаковић Бурсаћ гласали су против пријема, док су Ћудић и Магазиновић подржали улазак самопроглашеног Косова у Савјет Европе.

Парламентарна скупштина СЕ подржала чланство Приштине: Већина за извјештај Бакојани

Парламентарна скупштина СЕ подржала чланство Приштине: Већина за извјештај Бакојани

Посланик ПДП-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Бранислав Бореновић рекао је у Парламентарној скупштини Савјету Европе током данашњег засједања о пријему самопроглашеног Косова да је то свјетски рекорд у кршењу демократских принципа и међународног права, срамота и парадокс.

Бореновић је навео како експресно хоће за само годину дана да омогуће чланство територији Косова и Метохије, унилатерално отцијепљеној од суверене земље Србије. Он је подсјетио да територија тзв. Косова није призната као независна држава од више од половине свијета и није и не може бити чланица УН као самостална земља.

Бореновић је подсјетио да приштинске власти у свом једностраном д‌јеловању не поступају по преузетим међународним обавезама и крше међународне споразуме, преноси Срна.

Дачић: Дан срама у Парламентарној скупштини Савјета Европе

Дачић: Дан срама у Парламентарној скупштини Савјета Европе

"Знамо да Приштина апсолутно ништа није урадила да испуни кључни услов из Бриселског споразума, односно ништа о питању оснивања Заједнице српских општина", нагласио је Бореновић.

Подсјетимо, Парламентарна скупштина Савјета Европе усвојила је у Стразбуру препоруку да Приштина постане члан Савјета Европе. Препорука ће бити упућена Комитету министара спољних послова, који има коначну ријеч о пријему Приштине у Савјет Европе.

За пријем самопроглашене државе Косово у Савјет Европе гласало је 131 од 171 присутног члана, 29 је било против, а 11 је уздржано.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм