Predsjednik SDA

Izetbegović: Savjet ministara do 23. decembra

  • 13.12.2019. 11:51

Predsjednici SDA Bakir Izetbegović, SBB-a Fahrudin Radončić i DF-a Željko Komšić dogovorili su danas zajednički nastup na federalnom i BiH nivou vlasti, ali i u Kantonu Sarajevo.

Izetbegović je najavio da će zamjenička mjesta u Savjetu ministara preuzeti SDA, te da će učiniti sve da novi saziv bude imenovan do 23. decembra, da bi već narednog dana u Brisel bio upućen Program reformi.

On je potvrdio da će ministar inostranih poslova u Savjetu ministara biti Bisera Turković, ministar bezbjednosti Fahrudin Radončić, a ministar odbrane Sifet Podžić.

Lider SDA je istakao da je danas postignut dogovor o kantonima, uključujući i Kanton Sarajevo.

Izetbegović je rekao da će se zajednički dogovoriti o izboru premijera Kantona Sarajevo, da će SDA dobiti sedam ministarskih mjesta, SBB tri i dva DF. Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo biće iz SDA.

"Imamo jako dobro ime i prihvatljivo za sve tri stranke i za građane Kantona Sarajeva. Mislim da svi možemo biti zadovoljni. Želimo napraviti iskorak u odnosu na dosadašnja imenovanja", rekao je Izetbegović.

On je dodao da novi premijer Kantona Sarajevo ne bi trebalo da bude stranački opredijeljen i da će biti zajednički kandidat SDA, SBB-a i DF-a.

Komšić je pozvao HDZ BiH da otpočne proces imenovanje Vlade FBiH i predloži kandidata za predsjednika FBiH.

Radončić je potvrdio da zajedno idu u koaliciju na nivou BiH, entiteta i kantona, a da je Kanton Sarajevo već dogovoren.

I on je uputio poziv predsjedniku HDZ-a Draganu Čoviću da što prije ponudi kandidata za predsjednika FBiH, da bi započeo proces formiranja nove vlade FBiH.
 

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм