Hrvatski ministar

Grlić Radman: CIK BiH ne može donositi odluke o sprovođenju Izbornog zakona

  • Извор: СРНА
  • 03.05.2022. 22:39

Ministar spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je da Centralna izborna komisija (CIK) BiH ne može donijeti odluke o sprovođenju Izbornog zakona BiH.

"Ne bi bilo dobro da CIK, kako je to činila i prije četiri godine, omogućuje i donosi uredbe o popunjavanju Doma naroda, već da se to riješi na način kako bi to trebalo biti u jednom perfektnom izbornom zakonu", rekao je Grlić Radman u Mostaru.

On kaže da nije zadovoljan time što nisu usvojene izmjene Izbornog zakona BiH kojima su trebali da se otklone svi oblici diskriminacije i nejednakosti u izbornom procesu kako bi se očuvala konstitutivnost kao temeljno načelo Dejtonskog sporazuma.

"Ne mogu Hrvati biti zakinuti u svim pravima koja im pripadaju na osnovu Dejtonskog sporazuma zbog toga što su manji po broju", rekao je Grlić Radman i dodao da budućnost i stabilnost BiH zavisi od dogovora između političke elite.

On kaže da treba vidjeti koji sve pravni i politički instrumenti Hrvatskoj stoje na raspolaganju kako bi se djelovalo u ovom periodu do izbora, dodajući da "još ima vremena".

"Trebamo pokazati strpljenje, biti uporni sa argumentima, vjerodostojni, kredibilni i ne smijemo stati", rekao je Grlić Radman.

On je dodao da Hrvatska od samog početka "osvješćuje" međunarodnu zajednicu o potrebi promjene Izbornog zakona BiH i da je u zadnjih godinu dana ostvaren veliki napredak, prenosi RTV Herceg Bosne.


  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм