Замјеник министра одбране

Гогановић: Хелез не познаје довољно законске процедуре

  • Извор: СРНА
  • 27.04.2024. 14:47

Замјеник министра одбране у Савјету министара Александар Гогановић изјавио је Срни да министар одбране Зукан Хелез не познаје довољно законске процедуре, те да ће му као замјеник министра добронамјерно објаснити да министар и замјеници министра одбране немају законску могућност да упуте припаднике Оружаних снага БиХ на границу.

Реагујући на изјаве Хелеза да ће у случају нарушавања територијалног интегритета и суверенитета послати припаднике Оружаних снага на, како је рекао, државну границу, Гогановић је рекао за Срну да ће у складу са Законом о одбрани и Уставом БиХ заштитити углед и цјеловитост система одбране и мултиетничких Оружаних снага БиХ од свих, па чак и од самог министра одбране, те поново позвао Хелеза да престане користити систем одбране за личну политичку промоцију.

Гогановић је појаснио да кретање људских и материјалних ресурса изван војно-контролисаних подручја мора одобрити Предсједништво БиХ, као врховни командант Оружаних снага, и то искључиво консензусом што је прецизно дефинисано Законом о одбрани и Уставу БиХ.

Кошарац: Српска је реалност, Хелез да своју причу усмјери на ФБиХ

Кошарац: Српска је реалност, Хелез да своју причу усмјери на ФБиХ

"Жао ми је што колега Хелез, као министар одбране, не познаје довољно законске процедуре и подсјетио бих да сваки припадник Оружаних снага који би без одлуке Предсједништва БиХ, а по наређењу министра напустио касарну учинио тешко кривично дјело, а министар би се чак могао довести у везу са покушајем државног удара и стварања паравојних формација које нису у складу са Законом о одбрани", истакао је Гогановић.

Он је упитао на основу којих обавјештајних и безбједносних података Хелез најављује пријетњу из сусједне Србије и оцијенио да овакве изјаве министра одбране не доприносе стабилности регије, као и Балкана у цјелини.

"За разлику од колеге Хелеза, ја ћу радити на изградњи добросусједских односа са Србијом, Хрватском и Црном Гором, јер они доприносе стабилности цијеле Европе. Сарадња са свим нашим партнерима је од кључне важности у изазовним временима", констатовао је замјеник министра одбране Александар Гогановић. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ''''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:45 Серија: Ко те шиша (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок