Odlazeći ambasador

Fijasko rezolucije o Srebrenici se ogleda u novim prijetnjama Marfija

  • 24.05.2024. 10:53

Rezolucija o Srebrenici nije prošla kako je zapad očekivao, a to se vidi dan poslije po prijetnjama američke ambasade u BiH upućenih Republici Srpskoj i njenom rukovodstvu.

Sujetni i poraženi ambasador Majkl Marfi poručio je da "secesija ili razdruživanje" Srpske ne znači njenu nezavisnost niti kraj BiH, nego znači kraj Republike Srpske.

Ove prijetnje dolaze nakon glasanja u Generalnoj skupštini UN-a, koje očigledno nije prošlo očekivano. Iako su se nadali natpolovičnoj većini na glasanju, zapad i njihovi sateliti uspjeli su da usvoje rezoluciju bez podrške većine zemalja svijeta.

Amerikanci su se osvrnuli na najavu Srpske strane o mirnom razdruživanju Srpske od BiH i ponovo prijetili iz Sarajeva.

"Jučer je gospodin Dodik objavio da je Vlada Republike Srpske donijela zvaničnu odluku da predloži “razdruživanje” Republike Srpske od Bosne i Hercegovine. Drugim riječima, to znači secesiju RS; to je opasno, neodgovorno, antidejtonsko d‌jelovanje koje izlaže riziku teritorijalni integritet, suverenitet i multietnički karakter BiH. A to su ključni interesi SAD. Sjedinjene Države braniće ih i štititi, između ostalog, i pozivanjem na odgovornost onih koji ih izlažu riziku. Gospodin Dodik i Vlada RS pokušali su objasniti ovu odluku skupinom laži i dezinformacija smišljenih da zaplaše javnost u RS kako bi krenula za njima ovim opasnim putem. Činjenice su jednostavne i jasne. Ne postoji međunarodna zavjera da se ukine RS, a gospodin Dodik ne može izdvojiti niti jednu jedinu izjavu ijednog američkog zvaničnika kojom se poziva na ukidanje RS. BiH nije unija dva entiteta. Kako izričito stoji u Dejtonskom mirovnom sporazumu i Ustavu BiH, BiH je država nasljednica Republike Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje pravo na secesiju ili “razdruživanje” ni entitetima ni bilo kojoj nižoj administrativnoj jedinici. RS može postojati samo unutar BiH. Secesija ili “razdruživanje” RS ne znači nezavisnost RS niti kraj BiH, nego znači kraj RS", saopštili su iz Ambasade SAD-a.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 20:00 Lutrija RS, Loto

    Prenos izvlačenja dobitnih kombinacije igre na sreću Loto 7/39 Lutrije Republike Srpske.

  • 20:10 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: 1992 (16+)

    ''Serija: 1992 (16+)