Sarajevo

Fakultet ne da ispisnice srpskim studentkinjama izloženim hajci

  • Извор: СРНА
  • 19.07.2023. 14:59

Dvjema studentkinjama srpske nacionalnosti koje su proteklih dana bile izložene medijskoj hajci zbog objava na društvenim mrežama neće biti dozvoljen ispis sa Fakulteta za kriminalistiku, kriminologiju i bezbjednosne studije Univerziteta u Sarajevu dok se ne završi disciplinski postupak protiv njih, saopštio je dekan Fakulteta Jasmin Ahić.

Prema Ahićevim riječima, Fakultet je nakon saznanja o događaju na društvenim mrežama pokrenuo disciplinsku prijavu protiv studentkinja.

"Formirana je komisija i dok postupak ne bude završen i činjenice utvrđene, nećemo se kao institucija oglašavati. U toku tog dana smo obavijestili i Policijsku upravu Novo Sarajevo koja je stupila u kontakt sa Tužilaštvom BiH. Disciplinski postupak je u toku i on će u zakonskim rokovima biti završen", rekao je Ahić.

Nakon što je objavljeno da će ove dvije studentkinje nastaviti da studiraju u Beogradu, Ahić je rekao da do sada o tome nije razgovarao sa profesorima iz Srbije.

"Za svaki ispis potrebno je da se podnese zahtjev, ali znam da dok se disciplinski postupak ne završi, ne može se ispisati sa fakulteta", rekao je Ahić.

Rektor Univerziteta u Sarajevu Rifat Škrijelj naveo je da je dogovoreno da Fakultet preduzme sve korake koji su u skladu sa zakonom i Statutom Univerziteta.

Prema njegovim riječima, studentkinje su odstupile od pravila kojima se moraju povinovati svi studenti Univerziteta i zato će snositi posljedice u skladu sa Statutom Univerziteta.

"Univerzitet u Sarajevu otvorena je sredina na kojoj su dobrodošli studenti cijelog svijeta, a kamoli studenti iz BiH", rekao je Škrijelj.

On nije želio da komentariše to što će dvije studentkinje dobiti stipendije iz Srbije za studiranje u Beogradu.

"Ukoliko budu upisane na Univerzitet u Beogradu, sa kojim imamo sporazum o saradnji, razmotrićemo nastavak saradnje", poručio je Škrijelj.

Nakon medijske i hajke svojih kolega i drugih iz Federacije BiH kojoj su bile izložene studentkinje Fakulteta kriminalistike, kriminologije i bezbjednosnih studija Univerziteta u Sarajevu Valentina Vujičić i Slađana Todić, direktor Bezbjednosno-informativne agencije Srbije Aleksandar Vulin ponudio je da one nastave školovanje na akademiji za bezbednost u Beogradu.

Najavljeno je da će one biti stipendisti Srbije i imati smještaj u studentskom domu u Beogradu, a da će ostatak finansijskog dijela njihovog školovanja nositi preduzeće "Sarajevo-gas", kao preduzeće Vlade Republike Srpske.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Серија: 1994 (16+)

    ''Серија: 1994 (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм