Источно Сарајево

Додик: Закон о суду и прању новца финализовати до краја седмице

  • Извор: АТВ
  • 16.10.2023. 17:10

Милорад Додик, предсједник СНСД-а, рекао је да су на дневном реду састанка са странкама из власти на нивоу БиХ била сва питања која се иначе у посљедње вријеме налазе на дневном реду, а фокус је био на обезбјеђивању предуслова за оно што предстоји везано за Европску унију.

„Мислим да смо се приближили око два закона, то је закон о суду и закон о прању новца. То би требали финализирати до краја ове седмице и покушати до краја овог мјесеца  усвојити у процедуру како то предвиђа Парламентарна скупштина“, изјавио је Додик на конфернцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Што се тиче питања Изборног закона БиХ, Додик је рекао да је договорено да се креће даље према радној групи која би требала да утврди одређене елементе тог закона.

„Што се тиче декларације о суверенитету, коју смо ми предложили, партнери из ФБиХ нису били спремни да то подрже осим ХДЗ-а“, реако је Додик.

Када је у питању Уставни су, видљиво је да нема никавог покрета у том погледу, навео је Додик.

„Ми из Републике Српске сматрамо да треба кренути ка изради закона о Уставном суду како би се замјерала партиципација, односно учешће страних судија у Уставном суду, тако што би садашњи избор двојице судија Уставног суда ишао из Републике Српске, четири би се бирала из Федерације како је то предвиђено, а ова три не би били странци него држављани БиХ и бирала би их Парламнетарна скупштина у својој процедури. То је нешто што смо ми предложили, мислимо да је то кредибилно. Остало је да партнери у ФБиХ изуче, да виде како, вјерујем да то није нова опструкција на приједлог који смо дали и да ће бити прихваћен и уважен и да се можемо брже кретати ка томе“, рекао је Додик.

Додик је рекао да је разговорано о пројектима који већ дуже вријеме стоје.

„Ми из Републике Српске сматармо да је беспотребно да се зауставља пројекат источне и јужне гасне конекције, да је то потребно деблокирати, као што је потребно деблокирати пројекат Бук Бијела у Требињу. Разговарали смо о неким кретањима који то могу обезбиједити да би се могло ићи даље“, изјавио је предсједник СНСД-а.

Предсједник ХДЗ-а Драган Човић изразио је задовољство атмосфером на састанку.

Поручио је да би наредни састанак представника странака из власти на нивоу БиХ требало да буде одржан за 15-ак дана.

"Веома сам задовољан нивоом усаглашавања", рекао је Човић.

Истакао је да има још много ствари око којих се треба постићи договор, али да је напредак видљив.

"Чини ми се да смо врата ЕУ отворили овим данас састанком", поручио је лидер ХДЗ-а.

Предсједник СДП-а Нермин Никшић рекао је да је веома битно примицање ставова око поменута два закона, те нагласио да би у парламентарној процедури они могли бити до краја мјесеца.

"Што би значило да су спремни прије доласка Урсуле фон дер Лејен", рекао је.

Изразио је задовољство што су у власти сви спремни за уступке зарад европског пута БиХ.

"Прије сједнице Представничког дома Парламентарнсе скупштине имаћемо још један састанак гдје ћемо утегнути све о чему смо говорили. Шаљемо једну јаку поруку према ЕУ. Од њих очекујемо да и они одрже своју ријеч иако смо свјесни да међу њима има неких који нису за отварање преговарачких питања", рекао је Никшић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Црна Гуја (12+) (Р)

    ''Серија: Црна Гуја (12+) (Р)