Istočno Sarajevo

Dodik: Zakon o sudu i pranju novca finalizovati do kraja sedmice

  • Izvor: ATV
  • 16.10.2023. 17:10

Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a, rekao je da su na dnevnom redu sastanka sa strankama iz vlasti na nivou BiH bila sva pitanja koja se inače u posljednje vrijeme nalaze na dnevnom redu, a fokus je bio na obezbjeđivanju preduslova za ono što predstoji vezano za Еvropsku uniju.

„Mislim da smo se približili oko dva zakona, to je zakon o sudu i zakon o pranju novca. To bi trebali finalizirati do kraja ove sedmice i pokušati do kraja ovog mjeseca  usvojiti u proceduru kako to predviđa Parlamentarna skupština“, izjavio je Dodik na konfernciji za novinare u Istočnom Sarajevu.

Što se tiče pitanja Izbornog zakona BiH, Dodik je rekao da je dogovoreno da se kreće dalje prema radnoj grupi koja bi trebala da utvrdi određene elemente tog zakona.

„Što se tiče deklaracije o suverenitetu, koju smo mi predložili, partneri iz FBiH nisu bili spremni da to podrže osim HDZ-a“, reako je Dodik.

Kada je u pitanju Ustavni su, vidljivo je da nema nikavog pokreta u tom pogledu, naveo je Dodik.

„Mi iz Republike Srpske smatramo da treba krenuti ka izradi zakona o Ustavnom sudu kako bi se zamjerala participacija, odnosno učešće stranih sudija u Ustavnom sudu, tako što bi sadašnji izbor dvojice sudija Ustavnog suda išao iz Republike Srpske, četiri bi se birala iz Federacije kako je to predviđeno, a ova tri ne bi bili stranci nego državljani BiH i birala bi ih Parlamnetarna skupština u svojoj proceduri. To je nešto što smo mi predložili, mislimo da je to kredibilno. Ostalo je da partneri u FBiH izuče, da vide kako, vjerujem da to nije nova opstrukcija na prijedlog koji smo dali i da će biti prihvaćen i uvažen i da se možemo brže kretati ka tome“, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je razgovorano o projektima koji već duže vrijeme stoje.

„Mi iz Republike Srpske smatarmo da je bespotrebno da se zaustavlja projekat istočne i južne gasne konekcije, da je to potrebno deblokirati, kao što je potrebno deblokirati projekat Buk Bijela u Trebinju. Razgovarali smo o nekim kretanjima koji to mogu obezbijediti da bi se moglo ići dalje“, izjavio je predsjednik SNSD-a.

Predsjednik HDZ-a Dragan Čović izrazio je zadovoljstvo atmosferom na sastanku.

Poručio je da bi naredni sastanak predstavnika stranaka iz vlasti na nivou BiH trebalo da bude održan za 15-ak dana.

"Veoma sam zadovoljan nivoom usaglašavanja", rekao je Čović.

Istakao je da ima još mnogo stvari oko kojih se treba postići dogovor, ali da je napredak vidljiv.

"Čini mi se da smo vrata ЕU otvorili ovim danas sastankom", poručio je lider HDZ-a.

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić rekao je da je veoma bitno primicanje stavova oko pomenuta dva zakona, te naglasio da bi u parlamentarnoj proceduri oni mogli biti do kraja mjeseca.

"Što bi značilo da su spremni prije dolaska Ursule fon der Lejen", rekao je.

Izrazio je zadovoljstvo što su u vlasti svi spremni za ustupke zarad evropskog puta BiH.

"Prije sjednice Predstavničkog doma Parlamentarnse skupštine imaćemo još jedan sastanak gdje ćemo utegnuti sve o čemu smo govorili. Šaljemo jednu jaku poruku prema ЕU. Od njih očekujemo da i oni održe svoju riječ iako smo svjesni da među njima ima nekih koji nisu za otvaranje pregovaračkih pitanja", rekao je Nikšić.

Pratite nas i putem Vibera

Tagovi:
  • 07:00 Еmisija: ATV jutro

    Aktuelne teme, najnovije informacije i zanimljivosti iz zemlje i svijeta.

  • 09:00 Serija: Istine i laži (12+)

    'Priča prati dvije porodice, Božić i Isidorović, čiji životi i sudbine se prepliću, a cijelu priču nadopunje paleta ineresantnih likova; svi prolaze kroz situacije u kojima se suočavaju sa ljubavlju, onom uzvraćenom i neuzvraćenom, sa izdajom, lažima, intrigama i tajnama.

  • 10:00 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:15 Lovački saveti

    TV serijal "Lovački saveti" se bavi savetima za lovce i one koji bi to da postanu.

  • 10:40 Teletrgovina

    Teletrgovina

  • 10:55 Serija: Krvavo cvijeće (R) (12+)

    Strasna ljubavna priča dvoje pojedinaca.