Sud BiH

Dodik: Tri ročišta zakazana u toku kampanje, to je direktan uticaj na predizbornu kampanju

  • Izvor: ATV
  • 28.08.2024. 15:04

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, izjavio je ispred Suda BiH da je danas nastavljen montirani procesa na osnovu lažnog čovjeka Kristijana Šmita i njegovog lažnog propisa, te istakao da Tužilaštvo izbjegava da izvede dokaze vezano za Aneks 10 Dejtonskog sporazuma.

Očigledno je da svi dokazi koji se iznose pobijaju bilo kakvu optužnicu Tužilaštva. Činjenica da Tužilaštvo izbjegava da izvede dokaze vezano za Aneks 10 Dejtonskog sporazuma najbolje govori koja je ovo kamuflaža i montaža, rekao je Dodik.

"Današnje svjedočenje svjedoka je pokazalo koliko je ovo besmisleno i ukazalo na to da se zaista radi o montiranom procesu. Oni koji su užurbano htjeli da ovaj proces završe, sada vrše pritisak na Sud kako bi Sud ubrzavao ovu priču. Mi nemamo ništa protiv toga, samo imamo protiv toga da se ne iznose dokazi. Ako je Tužilaštvo u nekoliko navrata tvrdilo da je Šmit tu u skladu sa Aneksom 10, mi samo tražimo da oni iznesu taj dokaz koji se zove Aneks 10 Dejtonskog sporazuma. Oni to upravo ne rade i to odugovlači ovaj proces jer ne žele da priznaju da je ovo sve lažno i montirano", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je sve ovo farsa i da je on odlučio da sa advokatskim timom učestvuje u svemu ovome kako bi se farsa dovela do kraja.

„Gledaćemo i sljedeće nastavke, tog trenutka kada se donese presuda veoma će biti zanimljivo da li će to biti pravna ili politička presuda. Očekivati je političku presudu. Ukoliko ona bude osuđujuća, pravno bi najbolje bilo, i za samo Tužilaštvo, da iznese Aneks 10, i da time održi svoj kredibilitet. Ovako nikakvog kredibiliteta nema“, izjavio je Dodik novinarima.

U optužnici se tvrdi da je Šmit u BiH u skladu sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma, a onda ne iznose taj Aneks, podsjeća Dodik.

„Oni moraju dokazivati da postoji krivica, oni smatraju da u skladu sa Aneksom 10 tu postoji čovjek koji može da nametne zakone. Neka to dokažu, gdje to piše u Aneksu 10 da to može, je li ima ijedna relevantni međunarodni dokument koji to potvrđuje? Nema. Jesu li to bonska ovlaštenja? Nisu. Šta onda hoćete od nas? Kakva je ovo zemlja, koja je ovo demokratija, o čemu se ovdje radi? I naš cilj je da dokažemo da ovo nije nikakav zemlja, da ovo nije nikakav demokratija, da je ovo protektorat koji se zasniva na trenutnoj volji pojedinaca“, naveo je predsjednik Srpske.

On je rekao da imaju informacije da je Tužilaštvo bilo pod pritiskom Američke ambasade i drugih međunarodnih institucija, kao što su britanska Ambasada i neke evropske zemlje, ali dodaje da to ne oslobađa Tužilaštvo obaveze da postupa u skladu sa pravom. 

„Ovdje ne vrijede ni dokazi ni činjenice, ovdje se fingira da oni imaju pravo da optužuju koga hoće, da mogu da rade šta hoće. Е vidjećemo, neće moći da rade šta hoće i neće biti prihvaćena nikakva odluka koja ne bude u skladu sa pravom. Ja prihvatam svaku odluku koja je u skladu sa pravom, odluku koja nije u skladu sa pravom i koja je volja jednog pojedinca i ljudi oko njega ja ne prihvatam“, izjavio je Dodik.

On je rekao da su zakazana tri ročišta u toku trajanja predizborne kampanje, kako on ne bi mogao voditi kampanju.

„Sve je usmjereno na to da se onemogući politička dinamika u Republici Srpskoj. Tri izvođenja dokaza u periodu 11, 15. i 25. (septembar) je direktno uticanje na predizbornu kampanju jer ja kao predsjednik SNSD-a treba da obiđem oko 70 opština u BiH i da učestvujem naviše od 150 mitinga. Ja ne mogu to da uradim jer je neko odlučio da tokom predizborne kampanje budu tri ročišta. Oni mene maltretiraju, oni su neustavni, zasnivaju se na sili koju guraju SAD i njihovi poltroni. Ja sam žrtva njihovog nasilja i činjenice da ovdje nema prava“, istakao je Dodik.



Pratite nas i putem Vibera

Tagovi: