Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik tražio da se Šmit proglasi personom non grata, a Džaferović smijeni sa funkcije

  • Извор: АТВ
  • 02.09.2022. 18:35

Odbijene sve predložene tačke, osim jedne. Tako je izgledala današnja sjednica Predsjedništva BiH. Srpski član je i ovaj put bio protiv davanja agremana njemačkom ambasadoru. Za tri dana će donijeti odluku hoće li pokrenuti vitalni nacionalni interes, nakon čega bi o tome trebalo da raspravlja Parlament Republike Srpske.

"Ako Narodna skupština Republike Srpske kaže da sam ja u pravu, onda odluka da nema agremana je na snazi. Ako Skupština kaže da nema 56 poslaničkih glasova za tako nešto, to znači da je Srpska dala saglasnost da dođe taj Nijemac", izjavio je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Sve četiri tačke koje je predložio Milorad Dodik da se nađu na dnevnom redu, druga dva člana su odbila. Najviše je srpski član obrazlagao razloge zbog kojih se Kristijan Šmit treba udaljiti iz BiH i proglasiti personom non grata. 

"Budući da Šmit nije izabran Aneksom 10. Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je jedini izbor legitimnog mandata, on nema i ne može imati ovlašćenja za bilo kakve dužnosti. Zato predlažem odluku Predsjedništva da se zabrani rad Kristijanu Šmitu u BiH i da tražimo da se proglasi personom non grata i da napusti BiH", dodao je Dodik.

"Stav Predsjedništva BiH o neustavnom i nelegalnom postupanju gospodina Kristijana Šmita. Ko je za to da se ova tačka dnevnog reda uvrsti u dnevni red vanredne sjednice? Jedan za, dva protiv, ova tačka nije uvrštena u dnevni red", kaže Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Iako mu je posao da zna ustavna prava i poslovnička ovlašćenja, Šefik Džaferović ih zaboravlja. I to vrlo često, tvrdi Milorad Dodik. Zbog toga što bošnjački član Predsjedništva često pokušava da sebi pribavi ono na šta nema pravo, Milorad Dodik je zatražio njegovu smjenu sa funkcije predsjedavajućeg. 

Jedina usvojena tačka dnevnog reda bio je prijedlog odluke sporazuma između EU i BiH u oblasti civilne zaštite. Ta inicijativa je prihvaćena i od Vlade Republike Srpske, pa je podržao i srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik. 

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм