Додик на Иксу подијелио снимак

Овако изгледа истина: "Нуди ми Клинтон да уђу четници у Сребреницу и изврше покољ 5.000 муслимана"

  • Извор: АТВ
  • 27.04.2024. 09:29

Милорад Додик, предсједник Републике Српске, објавио је на налогу Икс кратки видео снимак који документује дешавања уочи злочина у Сребреници 1995. године.

На снимку је приказано свједочење Хакије Мехољића који је тада био члан ратног предсједништва општине Сребреница, односно, уз Насера Орића и Ибрана Мустафића најзначајнији човјек у граду током рата.

Он говори како је делегација из Сребренице хеликоптером превезена на аеродром а потом транспортером до хотела Холидејин у Сарајеву. Тамо се су сусрели за Алијом Изетбеговићем, тадашњим предсједник Предсједништва РБиХ.

„Увели су нас у једну просторију гдје је велики сто, ми као делегација смо сјели за сто, и био је Алија Изетбеговић као предсједник Предсједништва. Рећи ћу шта је изворно рекао Изетбеговић - 'Драги моји Сребреничани, како сте?', 'Добро је, како сте ви предсједниче?', 'Нуди ми Клинтон да уђу четници у Сребреницу и изврше покољ 5.000 муслимана и биће војна интервенција НАТО снага на српске положаје у цијелој БиХ, шта ви мислите о томе?' Ја сам скочио и кажем 'јеси ли ти луд'. Ово је оно што је он рекао“, наводи Мехољић на архивском снимку.

Он, како даље свједочи, није био сигуран да ли је тадашњи предсједник САД то заиста нудио Изетбеговићу.

„Након неколико размијењених реченица, Изетбеговић је питао да ли прихватамо замјену Сребренице и Вогошће, јер има ту понуду. Ми смо углас тада рекли 'предсједниче, ако сте нас звали ради тога, нисте нас требали звати јер ми немамо мандат да мијењамо територије'“, рекао је Мехољић.

Како даље наводи, са Изетбеговићем су имали разговор у пет сати ујутро, рекли су му да спашава жене, дјецу и старце, а војно способне да побију „када нећемо да се бранимо“.

„Он је рекао да ми држимо још два сата, међутим, никада више се није хтио јавити. Ја сам у овом рату изгубио два брата и оца који нису узели оружје. Ја јесам узео оружје. Плакали смо ми тај дан када је Сребреница пала, видјели смо издају, и од Алије Изетбеговића и од међународне заједнице. Имају само добри и лоши људи у сваком народу, Алија је лош човјек“, изјавио је својевремено Мехољић.

Овако изгледа истина, поручује Додик уз снимак.

Сусрет делегације из Сребренице са Алијом Изетбеговићем одржан је 27. септембра 1993. године. Свједочење Хакије Мехољића је дио документарног филма "Сребреница - издани град", којег су радили норвешки новинари.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:20 Серија: Ред Рок (12+)

    Ред Рок' је ирска криминалистичка серија која прати случајеве полицијске станице смјештене у измишљени приморски град Ред Роцк у близини Даблина, те приватне турбулентне односе гардиста и мјештана.