Dodik na Iksu podijelio snimak

Ovako izgleda istina: "Nudi mi Klinton da uđu četnici u Srebrenicu i izvrše pokolj 5.000 muslimana"

  • Izvor: ATV
  • 27.04.2024. 09:29

Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, objavio je na nalogu Iks kratki video snimak koji dokumentuje dešavanja uoči zločina u Srebrenici 1995. godine.

Na snimku je prikazano svjedočenje Hakije Meholjića koji je tada bio član ratnog predsjedništva opštine Srebrenica, odnosno, uz Nasera Orića i Ibrana Mustafića najznačajniji čovjek u gradu tokom rata.

On govori kako je delegacija iz Srebrenice helikopterom prevezena na aerodrom a potom transporterom do hotela Holidejin u Sarajevu. Tamo se su susreli za Alijom Izetbegovićem, tadašnjim predsjednik Predsjedništva RBiH.

„Uveli su nas u jednu prostoriju gdje je veliki sto, mi kao delegacija smo sjeli za sto, i bio je Alija Izetbegović kao predsjednik Predsjedništva. Reći ću šta je izvorno rekao Izetbegović - 'Dragi moji Srebreničani, kako ste?', 'Dobro je, kako ste vi predsjedniče?', 'Nudi mi Klinton da uđu četnici u Srebrenicu i izvrše pokolj 5.000 muslimana i biće vojna intervencija NATO snaga na srpske položaje u cijeloj BiH, šta vi mislite o tome?' Ja sam skočio i kažem 'jesi li ti lud'. Ovo je ono što je on rekao“, navodi Meholjić na arhivskom snimku.

On, kako dalje svjedoči, nije bio siguran da li je tadašnji predsjednik SAD to zaista nudio Izetbegoviću.

„Nakon nekoliko razmijenjenih rečenica, Izetbegović je pitao da li prihvatamo zamjenu Srebrenice i Vogošće, jer ima tu ponudu. Mi smo uglas tada rekli 'predsjedniče, ako ste nas zvali radi toga, niste nas trebali zvati jer mi nemamo mandat da mijenjamo teritorije'“, rekao je Meholjić.

Kako dalje navodi, sa Izetbegovićem su imali razgovor u pet sati ujutro, rekli su mu da spašava žene, djecu i starce, a vojno sposobne da pobiju „kada nećemo da se branimo“.

„On je rekao da mi držimo još dva sata, međutim, nikada više se nije htio javiti. Ja sam u ovom ratu izgubio dva brata i oca koji nisu uzeli oružje. Ja jesam uzeo oružje. Plakali smo mi taj dan kada je Srebrenica pala, vidjeli smo izdaju, i od Alije Izetbegovića i od međunarodne zajednice. Imaju samo dobri i loši ljudi u svakom narodu, Alija je loš čovjek“, izjavio je svojevremeno Meholjić.

Ovako izgleda istina, poručuje Dodik uz snimak.

Susret delegacije iz Srebrenice sa Alijom Izetbegovićem održan je 27. septembra 1993. godine. Svjedočenje Hakije Meholjića je dio dokumentarnog filma "Srebrenica - izdani grad", kojeg su radili norveški novinari.

Pratite nas i putem Vibera