Predsjednik Srpske

Dodik: Odbijajući svjedočenje Šmita Sud BiH štiti nepravo

  • Izvor: Agencije
  • 17.07.2024. 15:50

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Tužilaštvo BiH nije uspjelo da dokaže ili odbrani suštinu optužnog zahtjeva da je prekršio odluke navodnog visokog predstavnika ne želeći da o tome raspravlja koliko je proces sumnjiv.

"Činjenica da Sud nije prihvatio da Kristijan Šmit svjedoči govori o tome da se želi zaštiti nepravo", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

On je istakao da se on i Miloš Lukić optužuju da ne poštuju odluke visokog predstavnika, a kada pitaju za te odluke, onda se o tome ne raspravlja.

Lukić: Prethodnu godinu u pravnom svijetu obilježila prirodna glupost tužilaštva

Lukić: Prethodnu godinu u pravnom svijetu obilježila prirodna glupost tužilaštva

Ukazao je i da proces protiv njega prati hajka koja dolazi iz FBiH.

Dodik je zahvalio svom pravnom timu i advokatu Pucaru jer pedantno skupljaju brojne propuste vidljive od početka.

"Pravni tim je veoma precizan i ja im se zahvaljujem", rekao je Dodik.

Pred Sudom BiH danas je nastavljeno suđenje predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i vršiocu dužnosti direktora "Službenog glasnika Srpske" Milošu Lukiću.

Svjedočila je predsjedavajuća Vijeća naroda Republike Srpske Srebrenka Golić danas je pred Sudom BiH, kao svjedok odbrane predsjednika Republike, koja je objasnila proceduru usvajanja zakona u Narodnoj skupštini i Vijeću naroda u vezi sa Zakonom o objavljivanju zakona i propisa Republike Srpske i Zakonom o nepriznavanju odluka Ustavnog suda BiH.

Bubić: Bez čitanja Aneksa 10 kao dokaza nemoguće donijeti bilo kakvu osuđujuću presudu

Bubić: Bez čitanja Aneksa 10 kao dokaza nemoguće donijeti bilo kakvu osuđujuću presudu

Postupak protiv predsjednika Republike Srpske i vršioca dužnosti direktora "Službenog glasnika" vodi se pred Sudom BiH zbog "nepoštovanja odluka Kristijana Šmita".

Kako je moguće da odluka bude iznad zakona?

Predsjednik Republike Srpske izjavio je nakon današnjeg suđenja u Sudu BiH da se postavlja pitanje kako je moguće da odluka bude iznad zakona.

Dodik je upitao kako da poštuje odluke visokog predstavnika kada to Kristijan Šmit nije.

"Zato je važno da se pojavimo tamo da bi pokazali lakrdiju i samog zakonodavstva u BiH i samog Tužilaštva, da sam na njihovom mjestu bila bi me sramota. Dokazivati nešto što nema dokaza može čovjek koji nema karakter ili je uslovljen", rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.

Golićeva svjedočila pred Sudom BiH, odgovarala na Dodikova pitanja

Golićeva svjedočila pred Sudom BiH, odgovarala na Dodikova pitanja

Pozivanje Suda BiH na diplomatski status Šmita, Dodik je rekao da bi, ako ima diplomatski status, morao se pozvati na taj status da ga ne pozovu na Sud, što on nije uradio, već oni to tumače.

"Zar je moguće da sramna BiH koja hoće nešto da bude, brani stranca, a osuđuje svog državljana? Sve i jedna ozbiljna država štiti svoje državljane", rekao je Dodik.

On se dotakao i američkih sankcija prema njemu za koje su naveli da to nije kazna nego očekivanje da će promijeniti ponašanje, te istakao da su njega i ostale zvaničnike na najstrašniji mogući kaznili i presudili. 


Pratite nas i putem Vibera

  • 16:30 Vijesti u 16:30

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 16:50 Centar dana

    Volite popodne? Važno vam je da nakon napornog dana odahnete uz aktuelne teme, zabavu i savim nove i neobične priče iz cijelog svijeta? Uživate u programu koji okuplja interesantne goste i regionalne zvijezde?

  • 18:20 Putuj, probaj, zavoli (R)

    '‘Putuj, probaj, zavoli (R)

  • 18:55 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.

  • 19:00 ATV Vijesti

    Centalna informativna emisija ATV-a u kojoj donosimo pregled najvažnijih informacija i događaja iz zemlje, regiona i svijeta tačno u 19 časova.

  • 19:40 Marketing

    Blok ekonomsko-propagandnog programa.