ИДДЕЕА

Дигитална транзиција или крађа идентитета?

  • Извор: АТВ
  • 28.05.2024. 19:24

У Агенцији за идентификациона документа уплели су се, како ствари стоје, у сопствене сплетке. Под дигиталну транзицију, европска правила и разна чуда, подвели су е-сервис који су уредно објавили на званичној страници ИДДЕЕА-е.

То у преводу значи да грађани БиХ могу да користе електронски потпис. И ту долазимо до проблема. Ко гарантује да неће доћи до крађе идентитета, лажног пријављивања и слично. Да све буде горе, први човјек Агенције тврди да ништа не раде у облаку. Биће да није погледао званичну страницу одавно.

„ИДДЕЕА не врши никакво потписивање у облаку, не знам откуд људима уопште да ИДДЕЕА потписује било шта у облаку јер било који процес који је неопходан у облаку ИДДЕЕА не користи због сигурносних аспеката у самој ИДДЕЕА-и. Што се тиче других ствари, већ постоји Закон о електронском потпису, Ејдас 1 и Ејдас 2 који су додатно објављени од стране Европске уније су само неки технички детаљи који додатно описују. Постојећим законима који су неопходни све се ово већ може имплементирати“, рекао је Алмир Бадњевић, директор ИДДЕЕА 

У неким својим облацима је и ресорни министар. Един Форто, очигледно затечен питањима АТВ-а, штуро је одговарао узвикујући да нигдје нема никаквих проблема. Ако министру транспорта и комуникација није проблем да неко покраде идентитете грађана БиХ, онда је проблем куд и камо већи.

„Сваки потпис и свака провјера потребно је да прођу одређене аутентификације, да се унесе пин, да се унесу неки лични подаци. То препуштам струци, наравно. Мора бити на начин да буде 100 посто сигурно, ако није сигурно онда га грађани неће ни користити. Мислим да то уопште није тема. Уколико се почне дешавати крађа идентитета, да ти потписи нису валидни, да се десе неки проблеми, грађани ће изгубити повјерење у тог повјериоца, зато се зове услуге повјерења, не видим проблем“, навео је  Един Форто, министар комуникација и транспорта БиХ.

У БиХ не постоји пропис који подразумијева потпис у облаку ни потпис на даљину, само електронски потпис. Додуше, има на интернет страници ИДДЕЕА-е Република Српска има свој Закон о електронском потпису па је то посебна прича ако би се некад десио управни спор. Ништа то није спорно директору и министру. Још поручују да ће ИДДЕЕА отворити неколико регионалних канцеларија да се грађани прво пријаве лично па онда електронски. Ни то им Закон не дозвољава, јер Агенција нема право да пружа услуге грађанима. Захтјеви у конкретном случају могу да се поднесу само Министарству унутрашњих послова, а што је у складу са законом о личним картама. 

Без обзира на све, Адмир Бадњевић и остали одржали су данас презентацију свега тога што су наумили да раде, а тврде да не раде мада ни не знају да не раде. Оно што је сигурно, не смију то да раде, јер дигитална идентификација у БИХ није могућа јер је дигитални идентитет лако украсти и злоупотријебити. На то већ неко вријеме упозоравају из МУП-а Српске. Упозорили су и данас. С обзиром да је сервис на страници ИДДЕЕА-е већ активан, за надати се да се то већ није и десило.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Револуција 1917 (Р)

    ''Револуција 1917 (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.