IDDЕЕA

Digitalna tranzicija ili krađa identiteta?

  • Izvor: ATV
  • 28.05.2024. 19:24

U Agenciji za identifikaciona dokumenta upleli su se, kako stvari stoje, u sopstvene spletke. Pod digitalnu tranziciju, evropska pravila i razna čuda, podveli su e-servis koji su uredno objavili na zvaničnoj stranici IDDЕЕA-e.

To u prevodu znači da građani BiH mogu da koriste elektronski potpis. I tu dolazimo do problema. Ko garantuje da neće doći do krađe identiteta, lažnog prijavljivanja i slično. Da sve bude gore, prvi čovjek Agencije tvrdi da ništa ne rade u oblaku. Biće da nije pogledao zvaničnu stranicu odavno.

„IDDЕЕA ne vrši nikakvo potpisivanje u oblaku, ne znam otkud ljudima uopšte da IDDЕЕA potpisuje bilo šta u oblaku jer bilo koji proces koji je neophodan u oblaku IDDЕЕA ne koristi zbog sigurnosnih aspekata u samoj IDDЕЕA-i. Što se tiče drugih stvari, već postoji Zakon o elektronskom potpisu, Еjdas 1 i Еjdas 2 koji su dodatno objavljeni od strane Еvropske unije su samo neki tehnički detalji koji dodatno opisuju. Postojećim zakonima koji su neophodni sve se ovo već može implementirati“, rekao je Almir Badnjević, direktor IDDЕЕA -e

U nekim svojim oblacima je i resorni ministar. Еdin Forto, očigledno zatečen pitanjima ATV-a, šturo je odgovarao uzvikujući da nigdje nema nikakvih problema. Ako ministru transporta i komunikacija nije problem da neko pokrade identitete građana BiH, onda je problem kud i kamo veći.

„Svaki potpis i svaka provjera potrebno je da prođu određene autentifikacije, da se unese pin, da se unesu neki lični podaci. To prepuštam struci, naravno. Mora biti na način da bude 100 posto sigurno, ako nije sigurno onda ga građani neće ni koristiti. Mislim da to uopšte nije tema. Ukoliko se počne dešavati krađa identiteta, da ti potpisi nisu validni, da se dese neki problemi, građani će izgubiti povjerenje u tog povjerioca, zato se zove usluge povjerenja, ne vidim problem“, naveo je  Еdin Forto, ministar komunikacija i transporta BiH.

U BiH ne postoji propis koji podrazumijeva potpis u oblaku ni potpis na daljinu, samo elektronski potpis. Doduše, ima na internet stranici IDDЕЕA-e Republika Srpska ima svoj Zakon o elektronskom potpisu pa je to posebna priča ako bi se nekad desio upravni spor. Ništa to nije sporno direktoru i ministru. Još poručuju da će IDDЕЕA otvoriti nekoliko regionalnih kancelarija da se građani prvo prijave lično pa onda elektronski. Ni to im Zakon ne dozvoljava, jer Agencija nema pravo da pruža usluge građanima. Zahtjevi u konkretnom slučaju mogu da se podnesu samo Ministarstvu unutrašnjih poslova, a što je u skladu sa zakonom o ličnim kartama. 

Bez obzira na sve, Admir Badnjević i ostali održali su danas prezentaciju svega toga što su naumili da rade, a tvrde da ne rade mada ni ne znaju da ne rade. Ono što je sigurno, ne smiju to da rade, jer digitalna identifikacija u BIH nije moguća jer je digitalni identitet lako ukrasti i zloupotrijebiti. Na to već neko vrijeme upozoravaju iz MUP-a Srpske. Upozorili su i danas. S obzirom da je servis na stranici IDDЕЕA-e već aktivan, za nadati se da se to već nije i desilo.

Pratite nas i putem Vibera