Поруке из Скај апликације

Да ли нарко картел управља ЦИК-ом?

  • 17.05.2024. 20:40

Сарајевски медији пренијели су поруке из Скај апликације, у којима наводно вођа нарко картела из Дубаија тврди "да имају свог човјека" у Централној изборној комисији БиХ.

Портал "Аваз" тако најављује текст за штампано издање, а наводе да постоји низ детаља о томе како је наркомафија преузимала државу и имала своје пипке у кључним институцијама.

Вођа наркокартела из Дубаија: 'Имамо свог човјека у ЦИК-у'

Вођа наркокартела из Дубаија: 'Имамо свог човјека у ЦИК-у'

Поставља се питање да ли је међу тим институцијама и она која је главна за спровођење изборног процеса, односно да ли нарко картел управља Централном изборном комисијом БиХ.

Судећи према порукама које спомиње сарајевски портал, јасно је да је тако.

"Аваз" се позива на преписку коју воде Един Гачанин Тито и Харис Бехрам, а размијењене су у априлу 2020. године.

Портал "Истарага" пише да Тито и Бехрам током ове преписке договарају политичко дјеловање моћног нарко картела у Босни и Херцеговини.

У једном дијелу чак спомиње и Елмедина Конаковића.

“Сједио сам, био опет са Нермином има информација које су нам важне за цијелу БиХ и једва чекам да сједне са вама да вам све каже. Спомињао је и Конаковића”, писало је у Скај поруци коју је 20. априла 2020. Бехрам послао Гачанину.

Нермин о којем говори је Нермин Кљако, бивши члан СББ-а који је искључен из те странке.

Из порука се даље може закључити да су планирали да оснују своју страну, а да свог човјека из ЦИК-а употријебе да им се пребаце гласови.

“Има и он (Кљако) способних људи по цијелој БиХ то морамо искористити. Разговарали смо да он и мој брат још не прелазе у нашу странку (странку коју је картел планирао основати) јер направитћемо фактор изненађења кад буду избори они ће на кутијама од СДА и СББ тада нама пребацити гласове и онда прећи нама”, написао је Бехрам 20. априла 2020. године, у 10:32:50 користећи криптовани телефон Б2М6Х6, пише "Истрага".

“Онда сам сазнао колико су кутије важне толико је да имамо некога у ЦИК-у (Централној изборној комисији ) а он има једног кога редовно плати. А кад Нермин сједне са нама тројицом и види колико смо озбиљни и које су наше могућности и способности имамо осјећај да ћемо му и брата узети нама, знам да неће бити лако ал' ако њега пребацимо имамо једну од најозбиљних и најкомпетентнијих млађих политичких фигура у БиХ који је директна веза са Америма”, написао је Бехрам.

Гачанин му је на то одговорио:

"Супер, брате".

Дакле, судећи по наведеним порукама, ЦИК БиХ је под контролом нарко картела, што сасвим сигурно доводи у питање комплетан изборни процес у држави.

То даље значи да нарко би нарко картел, односно Бехрам и Тито, могли да утичу и на резултате избора, и то директним пребацивањем гласова из кутија.

Није јасно каква је у свему овоме улога Елмедина Конаковића и зашто га је Кљако спомињао у разговору с Бехрамом.

Познато је да је Конаковић и раније у медијима довођен у везу са Гачанином, због чега је недавно бурно реаговао, тврдећи да је то напад на Министарство спољних послова на чијем је челу.

Пратите нас и путем Вибера