Сви незадовољни

Да ли је ''одзвонило'' Исацима: Преслагивање власти у ФБиХ?

  • Извор: Кликс
  • 01.05.2024. 09:23

Јавна је тајна да многи који чине тренутну коалицију у Федерацији Босне и Херцеговине нису одушевљени поступцима и радом федералног министарства унутрашњих послова Раме Исака. Све су израженије индиције да Тројка тражи замјену, а кључну улогу би могао одиграти НЕС.

Поред интерног незадовољства унутар саме Тројке, у Исака по свему судећи немају повјерење ни Американци. Најбољи показатељ тога је недавно саопштење Амбасаде САД-а у БиХ у којем су га жестоко критиковали због свечаног дочека Вахидина Муњића и Мустафе Селмановића након пуштања на слободу у склопу акције "Блек Тај 2".

Тада су навели како је шокантно је да је министар унутрашњих послова ФБиХ Рамо Исак прославио повратак на посао службеника ФУП-а који су ухапшени и који се налазе под истрагом за тешка кривична д‌јела.

Рамо Исак у Сребреницу повео и брицу: Грађани огорчени због ''доброг провода''

Рамо Исак у Сребреницу повео и брицу: Грађани огорчени због ''доброг провода''

Једна од индиција да се НЕС приближава Тројци је било "одазивање" на скуп политичких представника Бошњака које је организовао лидер НиП-а Елмедин Конаковић.

Иако су све опозиционе странке одбиле присуствовати овом скупу, на њему су се појавили предсједник кантоналног одбора НЕС-а Мустафа Ружнић, као и посланик у Представничком дому државног парламента Јасмин Емрић.

Нове ратнохушкачке поруке из ФБиХ, Исак: Моји синови ће са мном на прву линију!

Нове ратнохушкачке поруке из ФБиХ, Исак: Моји синови ће са мном на прву линију!

Смјена Владе УСК је још једна ставка која би могла бити пресудна при преслагивању власти. У децембру прошле године је влада коју је предводио управо Мустафа Ружнић смијењена, а премијерску позицију је добио Нијаз Хушић (СДА). Такође, у том контексту треба узети у обзир и позицију власти у УСК те начин да ли би НЕС и то питање условио придруживањем већини у ФБиХ.

Уколико би се постигао договор, број руку који има НЕС у Представничком дому Федерације БиХ би био довољан да се изгласа нова влада. Пет заступника које има НЕС би могли надокнадити гласове Арнела Исака и Кенана Узуновића, и евентуално три заступника ХДЗ 1990.

Раму Исака оштро критиковала амбасада САД

Раму Исака оштро критиковала амбасада САД

У случају смјене Исака потребна је искључиво потврда Предсједника ФБиХ, у овом случају Лидије Брадаре (ХДЗ). Сагласност потпредсједника би била потребна приликом именовања новог министра.

Хипотетички уколико један потпредсједник не би дао одобрење у првом и другом кругу гласања у трећем би могао бити прегласан. У том случају могао би искористи право вета за које би му било потребно 14 руку (од могућих 23) у Клубу Бошњака Дома народа ФБиХ, но није за очекивати да би било који од два потпредсједника, Рефик Лендо (СДА) или Игор Стојановић (СДП), опструирали именовање новог министра.

Рамо Исак и два сина у посјету Сребреници отишли са пет службених возила

Рамо Исак и два сина у посјету Сребреници отишли са пет службених возила

Математика је јасна, да ли ће доћи до преслагивања Владе БиХ зависи од више фактора, али све би могло бити познато веома брзо, јер по свему судећи Исаци су владајућима "преко главе".

(Кликс)

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Путуј, пробај, заволи (Р)

    '''Путуј, пробај, заволи са Лазаром' откриће вам чари туризма и гастрономије широм Републике Српске и одвешће вас на позната, мање позната, па чак и сасвим непозната мјеста.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић и у новој сезони емисије 'На ивици терена' упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 13:30 Емисија: Енерго клуб (Р)

    ''Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће?