Стручњаци објашњавају

Да ли има разлога за страх од терористичких напада?

  • Извор: АТВ
  • 21.08.2024. 19:10

Терористички напад у Београду, драма у Невесињу и имејл забрињавајућег садржаја који је стигао на неколико адреса у Влади Српске упалили су аларме у БиХ и региону. Грађани се с правом питају има ли разлога за страх од напада екстремиста. Дешавања у Србији показују да је вехабијски покрет на овим просторима и те како присутан. У БиХ за сада мирује, сматрају стручњаци.

"Често је тероризам одјек глобалних дешавања. Као што је то код нас било од 2010. до 2015. Била је једна читава серија напада у БиХ, од напада на полицијске станице, до напада на америчку амбасаду и то је био одјек неких дешавања. Исто тако поводом ситуације у Украјини да се као искра камена преносе сличне безбједносне импликације па и отворени терористички напади што смо видјели у Београду", рекао је Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједносних наука у Бањалуци.

У другом ентитету постоји стотинак вехабијских насеља. Са тамошњим екстремистима се федералне службе не хватају у коштац. Ту је улогу још одавно на себе преузела Исламска заједница. И даље ипак има најмање 20ак параџемата који дјелују паралелно и без икакве контроле. 

На територији Српске, радикалних организација те врсте нема, али полиција будно прати ситуацију. У изолованим инцидентима, попут оном у Невесињу, дјелују брзо и ефикасно. И он је ипак показао да су осим група које су у БиХ пустиле коријење, проблем и мигранти који илегално прелазе границу и неријетко, ходају наоружани.

"Не можете након догађаја у Невесињу утврдити да ли је неко мигрант или не ако он нема никаква документа код себе, не можемо утврдити његов идентитет и мрежу помагача, зато што недостају обавјештајни подаци о његовом кретању", рекао је Џевад Галијашевић, стручњак за борбу против тероризма.

Тероризам је по дефиницији свака употреба насиља и пријетње насиљем којима је циљ усађивање страха. Под исто би могла да се подведе и имејл порука у којем је службеницима Влада Србије и Српске пријетио Швајцарац поријеклом са Косова. У таквим случајевима, већег разлога за страх нема, али опреза никад доста.

"Те информационе мреже, јавни мас медији путем интернета су омогућили слање порука које могу да узнемире јавност али с друге стране службе за сајбер криминал у Српској и Србији су оспособљене да откривају такве починиоце", рекао је Саша Мићин, професор на Факултету безбједносних наука у Бањалуци.

Страни медији повремено подсјете на то да је БиХ идеално тло за обуку и индоктринацију радикалних Исламиста, махом младих људи. Безбједњаци ипак тврде да се ту прича, када је тероризам у БиХ у питању завршава. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм