Stručnjaci objašnjavaju

Da li ima razloga za strah od terorističkih napada?

  • Izvor: ATV
  • 21.08.2024. 19:10

Teroristički napad u Beogradu, drama u Nevesinju i imejl zabrinjavajućeg sadržaja koji je stigao na nekoliko adresa u Vladi Srpske upalili su alarme u BiH i regionu. Građani se s pravom pitaju ima li razloga za strah od napada ekstremista. Dešavanja u Srbiji pokazuju da je vehabijski pokret na ovim prostorima i te kako prisutan. U BiH za sada miruje, smatraju stručnjaci.

"Često je terorizam odjek globalnih dešavanja. Kao što je to kod nas bilo od 2010. do 2015. Bila je jedna čitava serija napada u BiH, od napada na policijske stanice, do napada na američku ambasadu i to je bio odjek nekih dešavanja. Isto tako povodom situacije u Ukrajini da se kao iskra kamena prenose slične bezbjednosne implikacije pa i otvoreni teroristički napadi što smo vidjeli u Beogradu", rekao je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjednosnih nauka u Banjaluci.

U drugom entitetu postoji stotinak vehabijskih naselja. Sa tamošnjim ekstremistima se federalne službe ne hvataju u koštac. Tu je ulogu još odavno na sebe preuzela Islamska zajednica. I dalje ipak ima najmanje 20ak paradžemata koji djeluju paralelno i bez ikakve kontrole. 

Na teritoriji Srpske, radikalnih organizacija te vrste nema, ali policija budno prati situaciju. U izolovanim incidentima, poput onom u Nevesinju, djeluju brzo i efikasno. I on je ipak pokazao da su osim grupa koje su u BiH pustile korijenje, problem i migranti koji ilegalno prelaze granicu i nerijetko, hodaju naoružani.

"Ne možete nakon događaja u Nevesinju utvrditi da li je neko migrant ili ne ako on nema nikakva dokumenta kod sebe, ne možemo utvrditi njegov identitet i mrežu pomagača, zato što nedostaju obavještajni podaci o njegovom kretanju", rekao je Dževad Galijašević, stručnjak za borbu protiv terorizma.

Terorizam je po definiciji svaka upotreba nasilja i prijetnje nasiljem kojima je cilj usađivanje straha. Pod isto bi mogla da se podvede i imejl poruka u kojem je službenicima Vlada Srbije i Srpske prijetio Švajcarac porijeklom sa Kosova. U takvim slučajevima, većeg razloga za strah nema, ali opreza nikad dosta.

"Te informacione mreže, javni mas mediji putem interneta su omogućili slanje poruka koje mogu da uznemire javnost ali s druge strane službe za sajber kriminal u Srpskoj i Srbiji su osposobljene da otkrivaju takve počinioce", rekao je Saša Mićin, profesor na Fakultetu bezbjednosnih nauka u Banjaluci.

Strani mediji povremeno podsjete na to da je BiH idealno tlo za obuku i indoktrinaciju radikalnih Islamista, mahom mladih ljudi. Bezbjednjaci ipak tvrde da se tu priča, kada je terorizam u BiH u pitanju završava. 

Pratite nas i putem Vibera

  • 20:00 Serija: Od jutra do sutra (12+)

    '''' 'Od jutra do sutra' u režiji Mihajla Vukobratovića zapravo je adaptacija argentiske serije 'Uspješni Pelsovi', i prati život iza i ispred kamera omiljenog TV para, Srne i Marka.

  • 20:50 Serija: Ko te šiša

    'Humoristična hrvatska serija 'Ko te šiša' prati Žigmunda, vlasnika staromodnog frizerskog salona 'Salon za gospodu' i Božicu, vlasnicu modernog salona za dame 'Kolet', koji se nalaze jedan prekoputa, na jednom zagrebačkom trgu, a dijeli ih samo kafanica 'Pri Taubeku'.

  • 21:20 Novine (12+)

    ''Novine (12+)

  • 22:15 Večernje vijesti

    Pregled najvažnijih vijesti iz zemlje, regiona i svijeta.

  • 22:30 Serija: Mućke (12+)

    ''Serija: Mućke (12+)

  • 23:05 Serija: Red Rok (16+)

    ''Serija: Red Rok (16+)