Српски члан Предсједништва

Цвијановић: Важно да ЕУ промијени одређене ствари у свом приступу

  • Извор: РТРС
  • 03.03.2024. 22:03

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да је умјерени оптимиста када је у питању отварање преговора БиХ и ЕУ.

Уочи сутрашње посјете БиХ министара иностраних послова Италије, Аустрије и Њемачке, Цвијановићева је рекла да толико посјета представника европских земаља говори да су заинтересовани за то да виде како се БиХ креће европским путем.

"Мислим да требамо заузети један рационалан приступ, који мора да узме у обзир нове геополитичке околности, ако је Европи стало да Западни Балкан буде заступљен у ЕУ, има своју столицу и мјесто у институцијама ЕУ, одлучује заједно са колегама о судбини континента", рекла је Цвијановићева за РТРС.

Она је истакла да је важно да ЕУ промијени одређене ствари у свом приступу.

"Овај појачани интерес показује да је дошло вријеме у којем су сви свјесни нових околности и да сви желе да на неки кредибилнији, посвећенији начин виде земље западног Балкана, па тако и БиХ, у оквиру ЕУ", навела је Цвијановићева.

Она је подсјетила на раније ставове политичких представника у БиХ да добити само зелено свјетло за преговоре, а не добити датум за преговоре, није нека велика ствар.

"То је више на манифестационом нивоу зато што, да бисте у конкретном смислу имали кретање то подразумијева читав низ практичних оперативних институционалних корака, међувладину конференцију и друго што треба бити заказано да би отпочело формирање преговарачких група, одређивање главног преговарача, дефинисање начина како се дефинишу преговарачке позиције", навела је Цвијановићева.

Она је рекла да ће се видјети "да ли ће то бити толико озбиљно или ће то бити само зелено свјетло или ће ЕУ остати овако заробљена сама са собом, без свијести о томе да треба да пружи руку западном Балкану". 

Пратите нас и путем Вибера

  • 10:00 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.

  • 10:30 Гола наука, документарни програм (Р)

    '' Гола наука, документарни програм (Р)

  • 11:30 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

    ''Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Серија: Ко те шиша (12+) (Р)

    '''Серија: Ко те шиша (12+) (Р)