Srpski član Predsjedništva

Cvijanović: Važno da ЕU promijeni određene stvari u svom pristupu

  • Izvor: RTRS
  • 03.03.2024. 22:03

Srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović rekla je da je umjereni optimista kada je u pitanju otvaranje pregovora BiH i ЕU.

Uoči sutrašnje posjete BiH ministara inostranih poslova Italije, Austrije i Njemačke, Cvijanovićeva je rekla da toliko posjeta predstavnika evropskih zemalja govori da su zainteresovani za to da vide kako se BiH kreće evropskim putem.

"Mislim da trebamo zauzeti jedan racionalan pristup, koji mora da uzme u obzir nove geopolitičke okolnosti, ako je Еvropi stalo da Zapadni Balkan bude zastupljen u ЕU, ima svoju stolicu i mjesto u institucijama ЕU, odlučuje zajedno sa kolegama o sudbini kontinenta", rekla je Cvijanovićeva za RTRS.

Ona je istakla da je važno da ЕU promijeni određene stvari u svom pristupu.

"Ovaj pojačani interes pokazuje da je došlo vrijeme u kojem su svi svjesni novih okolnosti i da svi žele da na neki kredibilniji, posvećeniji način vide zemlje zapadnog Balkana, pa tako i BiH, u okviru ЕU", navela je Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila na ranije stavove političkih predstavnika u BiH da dobiti samo zeleno svjetlo za pregovore, a ne dobiti datum za pregovore, nije neka velika stvar.

"To je više na manifestacionom nivou zato što, da biste u konkretnom smislu imali kretanje to podrazumijeva čitav niz praktičnih operativnih institucionalnih koraka, međuvladinu konferenciju i drugo što treba biti zakazano da bi otpočelo formiranje pregovaračkih grupa, određivanje glavnog pregovarača, definisanje načina kako se definišu pregovaračke pozicije", navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da će se vidjeti "da li će to biti toliko ozbiljno ili će to biti samo zeleno svjetlo ili će ЕU ostati ovako zarobljena sama sa sobom, bez svijesti o tome da treba da pruži ruku zapadnom Balkanu". 

Pratite nas i putem Vibera