Српски члан Предсједништва БиХ

Цвијановић: Опстанак договора из Лакташа води почетку приступних преговора

  • Извор: СРНА
  • 24.01.2024. 16:37

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да је састанак европских званичника са члановима Предсједништва протекао у доброј атмосфери, те да је том приликом указала на чињеницу да је важно поштовати уставну структуру БиХ и њене надлежности, истакавши важност поштовања договора постигнутог у Лакташима.

"Указала сам да 'зелено свјетло' за почетак преговора са ЕУ, ако не носи са собом и конкретизацију у виду датума, не би пуно значило и да би то био маркетиншки трик. Указала сам и на то да уколико опстане овај договор странака које чине парламентарну већину, а који је постигнут у Лакташима, онда не треба да имамо претјеране страхове", навела је Цвијановић.

Она је истакла да је од европских званичника тражила да и они са своје стране ураде оно што је потребно, првенствено да ставе до знања и онима попут ОХР-а и амбасада које упорно руше унутрашње договоре да је важно да постоји домаћи договор.

"Ова година носи неколико важних ствари. Једна је доношење одлуке о започињању приступних преговора са ЕУ, која је сада помјерено за март, а требало је да то буде прошле године. Друга је да се сва гарнитура која се налази у институцијама ЕУ спрема за изборе за парламент", нагласила је Цвијановић.

"Србију називају 'црном рупом', а у БиХ се забрањује улазак професорима и величају терористи“

Она је навела да ће ово бити година у којој ће и они имати своја нека унутрашња питања и да ће приоритет бити на кампањи, с изборим на изборе, а не на кандидатском статусу или започињању преговора једне од земаља које претендују на чланство, али су хтјели подстаћи БиХ да отвори питање приступања ЕУ.

"Препознала сам оптимизам предсједника Европске комисије Урсуле фон дер Лајен, али с друге стране од холандског премијера (Марка Рутеа) то нисам видјела. То је била и прилика да кажем да је фрустрирајуће да они све ове године не могу или неће да разумију, те да не могу или не смију да искораче", навела је Цвијановић.

Она је додала да је ЕУ требало себе да постави као јединог кредибилног партнера када је ријеч о приступању БиХ европској породици.

Милионска штета у пожару на пијаци у Сарајеву

Милионска штета у пожару на пијаци у Сарајеву

"Указала сам да је процес европских интеграција власништво свих у БиХ и да нема ексклузивитета. Није никада проблем за Републику Српску да када се ми договоримо, да један представља усаглашене ставове. Позвала сам се и на праксу Белгије у којој су по систему ротације званичници извјештавали ЕУ о важним питањима", истакла је Цвијановић.

На састанку у Сарајеву Цвијановић је рекла за Срну да је указала и на позицију високих представника у БиХ који су доносили и наметали законе иако им Уставом та могућност никада није дата, те навела да је Кристијан Шмит додатно закомпликовао ситуацију јер он нема чак ни легитимитет Савјета безбједности Уједињених нација који је једини надлежан за именовање високих представника у БиХ.

"Или нас скините из процеса европских интеграција или сведите на законску мјеру тог човјека", поручила је Цвијановићева.

Пратите нас и путем Вибера