Српски члан Предсједништва

Цвијановић: Нико из Српске не жели сукобе

  • Извор: СРНА
  • 15.12.2023. 20:59

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да предсједник Републике Српске Милорад Додик, нити било ко из Народне скупштине, Владе или онај ко одлучује у Српској не жели сукобе у БиХ.

"У Републици Српској не постоји неко ко својим активностима нешто урушава, угрожава, разбија, уништава и умањује у БиХ", рекла је Цвијановићева за РТРС.

Поводом изјаве амбасадора САД у БиХ Мајкла Марфија да његова земља "неће само посматрати како Додик води БиХ ка сукобу", Цвијановићева је рекла да су идеје да неко из Српске жели нешто угрозити у главама појединих дипломата, али и политичара из Федерације БиХ /ФБиХ/.

"Сви који воле да упозоравају, као што је амбасадор САД, углавном прећуте све оно што су потенцијални проблеми и пријетње које долазе из ФБиХ. Они нама не дају да говоримо о неким безбједносним стварима како би били ријешени проблеми, што је у интересу свих у БиХ", додала је Цвијановићева.


Катастрофа која је могла да се избјегне: Шокантне бројке о погинулим Украјинцима!

Катастрофа која је могла да се избјегне: Шокантне бројке о погинулим Украјинцима!

Према њеним ријечима, министар одбране у Савјету министара Зукан Хелез испричао је бомбастичну причу о руским камповима у Српској, јер је популарно да се данас прича о Русима.

"Међутим, поједине дипломате су се накостријешиле што су наши посланици са нивоа БиХ, обраћајући се људима у Европском парламенту и америчком Конгресу, указали на одређене безбједносне пријетње због чињенице да је ФБиХ током посљедњег рата довела стране ратнике који су чинили велика зла, интегрисали се у заједницу, а када су отишли из БиХ били су препознати у бројним терористичким нападима у свијету. О томе нам не дају да говоримо", рекла је Цвијановићева.

Она је оцијенила да амбасаде неће да осуде окупљања у Бужиму нити друге чињенице.

"Када то кажемо, онда они наводе да подривамо БиХ. Не подривамо БиХ, али је чињеница да је било много терористичких напада у свијету који су угрожавали и Американце и друге, а имали су везе са БиХ", рекла је Цвијановићева.

БиХ мора сама да управља процесима

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да БиХ, ако жели да буде кредибилна, мора сама да управља процесима, не само на европском путу.


Крај: Украјина може издржати до љета?

Крај: Украјина може издржати до љета?

"Изврнута дејтонска категорија постала је оптерећење за ову земљу. Немамо ништа против онога што је написано у Дејтонском мировном споразуму, али, подсјетићу, високи представник мора да прође процедуру именовања", рекла је Цвијановићева.

Она је подсјетила да се у приоритетима Европске комисије за БиХ налази дио у коме се говори о важности спровођења реформе Уставног суда БиХ, са циљем да ова институција добије кредибилитет и интегритет.

"Једна од ствари јесте да домаће структуре преузму власништво над свим процесима у БиХ што значи да институције у пуном капацитету раде свој посао ослањајући се на домаће снаге. То значи и да оду стране судије из Уставног суда, али ту постоје противљења САД и бошњачке политичке елите", подсјетила је Цвијановићева.

Цвијановићева је рекла да БиХ са ЕУ треба градити однос, али и Унија мора окренути нову страницу када је ријеч о земљама западног Балкана.

"ЕУ треба земље западног Балкана да посматра као интегрални дио, не само европског континента, него и свог будућег окружења", рекла је Цвијановићева за Радио-телевизију Републике Српске.

Она је истакла да у институционалном смислу не познаје много људи који знају шта им је посао на путу европских интеграција.

"За сваку сам врсту интеграције, али нисам за злоупотребу процеса гдје би неко из Сарајева узурпирао наше надлежности и промијенио Устав, односно поставку државе", додала је Цвијановићева.


Једна умрла, друга га преварила, трећа покушала убити: Сад тражи четврту жену

Једна умрла, друга га преварила, трећа покушала убити: Сад тражи четврту жену

Она је поновила да је на синоћњем пријему у Сарајеву Кристијан Шмит искористио прилику и пришао да се рукује.

"Рекла сам му да сам Европљанка у венама и да не треба мени објашњавати да треба да будем културна. Поздравили смо се, али не примам и не прихватам никакве друге информације. Колико год се они праве да покажу да то није тако, није лако ни дипломата ни људима који дођу да службују у БиХ ако немају приступ, а има и таквих амбасадора, половини државе или институција или их неко не признаје", навела је Цвијановићева.

Она је нагласила да у базичним стварима нису сагласни, а то је питање његовог именовања, као и потребе да одржавају састанке јер не зна чему то служи.

"Коначно нисам сагласна са било којим странцем који се поставља или сматра да може да се постави изнад демократски изабраних институција, односно да суспендује Устав, мијења законе или да држи предавање", закључила је Цвијановићева.

Србија да настави путем стабилности

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић оцијенила је да је резултат предстојећих избора у Србији важан за стабилност региона и пожељела Србији да наставити да се креће путем стабилности.


Оставио трудну жену и шесторо дјеце да живе у подруму: Немам им дати да једу

Оставио трудну жену и шесторо дјеце да живе у подруму: Немам им дати да једу

"Желим да наши односи, као и претходних година, остану добри. Србија је веома важна, као и њена стабилност", рекла је Цвијановићева за РТРС.

Док год је Србија јака и стабилна, каже Цвијановићева, шаље и нама поруку да смо и ми стабилни и безбједни.

"Србија је јака и стабилна, што је показала ових година. Имамо добру сарадњу се предсједником Александром Вучићем, премијером Аном Брнабић, Владом, Скупштином... То је важно за Српску", рекла је Цвијановићева.

Она је нагласала да очекује да ће се Србије истим путем кретати и у будућности. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм (Р)

    ' ''Филм (Р)

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји (12+) (Р)

    Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 17:00 Серија: Преко Атлантика (12+) (Р)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+) (Р)

  • 17:50 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.