Српски члан Предсједништва БиХ

Цвијановић: Не могу прихватити честитке поводом 25. новембра, заговарам једнак третман ентитета у вези са празницима

  • Извор: СРНА
  • 25.11.2023. 15:22

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић упутила је допис званичницима који су јој честитали 25. новембар, такозвани "дан државности БиХ", у којем је истакла да њена непоколебљива посвећеност заступању интереса становника Републике Српске произлази из признања и поштовања догађаја и празника признатих оквиром правног система тог ентитета због чега је, нажалост, у немогућности прихватити честитке поводом овога конкретног датума.

"Чврсто сам увјерена да су ваше честитке произашле из искрене жеље и добре намјере што дубоко цијеним. Међутим, док читам честитке изражене у вашим писмима осјећам потребу да се детаљније осврнем на њихову суштину. Као што сте можда већ упознати, БиХ није усвојила јединствени закон о празницима.

Умјесто тога, празници се одређују и обиљежавају на основу закона које су прописали одговарајући ентитети, Република Српска и ФБиХ, као и Брчко Дистрикт. Овај јединствени приступ резултира различитим празницима који су примјењиви на различитим територијама унутар наше земље, ријетко се поклапајући на нивоу цијеле земље", појаснила је Цвијановић.

Српски члан Предсједништва БиХ замолила је за разумијевање и подршку како би се честитке или званична признања упућивала само за празнике који су признати унутар конкретне територије.

"Због свега наведеног, нажалост, не могу прихватити честитке поводом овог специфичног датума, 25. новембра. Важно је суздржати се од честитања празника који не постоје или нису признати у одређеним дијеловима БиХ", нагласила је Цвијановић.

Она је истакла да истовремено снажно заговара једнак третман оба ентитета у вези са њиховим одговарајућим празницима, и вјерује да ће изражено поштовање према разноликости празничних обиљежја у БиХ бити примјер за многе.

"Такође, увјерена сам да неће бити одступања од оваквог приступа, будући да би такви поступци ненамјерно могли измијенити историјске наративе или наметнути нежељене спољне вриједности и перспективе", навела је Цвијановић додавши да стоји на располагању за сва додатна појашњења.

Пратите нас и путем Вибера

  • 23:00 Серија: 1994 (16+) (Р)

    ''Серија: 1994 (16+) (Р)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм