Тиват

Цвијановић након састанка лидера Брдо-Бриони процеса: Истакнуте двије ствари

  • Извор: АТВ
  • 08.10.2024. 14:25

Жељка Цвијановић, српски члан Предсједништва БиХ, рекла је да се на састанку лидера Брдо-Бриони процеса разговарало о унапријеђењу регионалне сарадње као и европском путу земаља западног Балкана.

Истакла је да су закључци састанка јединствени те да није било превише тешких тема. Истакле су се двије ствари.

"Једна је како унаприједити регионалну сарадњу, ту смо се сви усагласили да би требало радити више. Једна димензија јесте унапрјеђивати економску сарадњу, трговинске везе, инфраструктуру, све оно заједничко што нас повезује, ослањајући се на европска средства и европске фондове, али исто тако и тражећи неке друге изворе и приходе. Та ствар је увијек неупитна и свакако постоји апсолутни консензус око тога“, изјавила је Цвијановићева новинарима у Тивту.

Друга димензија јесте како се кретати даље ка Европској унији, с обзиром да постоје одређене ноте и оптимизма и скептицизма, истакла је Цвијановићева.

„Ово је најбољи формат у којем може отворено да се разговара о одређеним стварима и проблемима који нас појединачно оптерећују, али свакако и у том односу према Европској унији. Овдје увијек постоји нека врста жеље или очекивања да су Хрватска и Словенија, које су већ чланице Европске уније, земље које могу да буду глас и могу да представљају ову регију на неки начин, и да на одређени начин лобирају у оквиру европских институција“, рекла је српски члан Предсједништва БиХ. 

Она је казала да свака држава већ има одређене проблеме, али исто тако постоје одређени билатерални проблеми у оквиру регије. Дакле, додала је, ово је неки формат који треба да помогне да се на неки начин изглади оно што су потешкоће у односима између држава у регији, али исто тако и нешто што треба да буде стимулативно када се говори о заједничкој визији или заједничком напору према европском путу. 

„Ја сам рекла да сам и умјерени оптимиста и умјерени песимиста, да све ово дуго траје, када је у питању кретање у Европску унију, да смо више од 20 година слушали приче о европској перспективи. Рекла сам да наравно има и нешто што се конкретно десило у посљедњих годину, годину и по дана. То јесте боље у односу на оно што је раније било, али све у свему тај процес је веома исцрпљујући, чекање, очекивање шта ће се десити, колико ће све то трајати, захтјеви који се постављају током преговора, потешкоће на које се наилази“, истакла је Цвијановићева

Према њеним ријечима, у овој групи станује опредијељење да треба ствари убрзавати и олакшавати, као и да постоји дио посла који треба да уради Европска унија, то јесте, на неки начин да промијени свој приступ.

Она је додала и да ће се састати са предсједником Србије Александром Вучићем.

Пратите нас и путем Вибера

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Бизнис клуб

    ''‘Бизнис клуб’ новим концептом приближиће вам економију и пружити вам релевантне актуелности из области економије и привреде, испратити економска кретања и трендове на глобалном нивоу и истражити њихов утицај на раст и развој економије у Српској.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.